İnsan Hakları Derneği öncülüğünde her hafta cumartesi günleri düzenlenen “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemlerinin 608. Haftasında 2020 yılında Dersim’de kayıplara karışan Gülistan Doku’nun akıbeti soruldu.

Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan kayıp yakınları burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını İHD yöneticilerinden Avukat Sümeyye Gültekin Aykut  okudu.

Aykut açıklamasında;  “Gülistan DOKU; 5 Ocak 2020 tarihinde Dersim’de kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Gülistan’ın ailesi, arkadaşları ve İnsan Hakları Savunucuları Gülistan’ın akıbetini sormak için çeşitli eylemler yaptı, ilgili mercilere defalarca başvuruda bulundu. Buna rağmen hem adli hem de idari mekanizmalardan, Gülistan’ın akıbeti ile ilgili hiçbir cevap alamadı. Şüpheliler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmedi. Gülistan’ın kaybolması olayındaki baş şüpheli Zaynal Abakarov’un ifadesi bile ancak tepkiler üzerine kaybolma olayından günler sonra alındı. Henüz soruşturma tamamlanmadan ve evde kriminal inceleme yapılmadan 7 Mart 2020 tarihinde baş şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babası eski polis Engin Yücel’in evlerini taşımasına engel olurken süpürge makinesinin kırılmasına neden olduğu gerekçesiyle abla Aygül Doku hakkında“mala zarar verme” iddiasıyla dava açıldı.

“BU ADALETSİZLİK VE HUKUKSUZLUK CANIMIZI DAHA FAZLA YARALIYOR”

Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku’nun bir gazeteye verdiği röportaj ise şu şekilde; “Gülistan'ın kaybolduğu haberini aldığımızda kentteydik arama çalışmalarına katılıyorduk. 7 Mart'ta Engin Yücel evini taşıttı. Biz de bu kişinin evi taşınmasın, evinde ve arabasında kriminal inceleme yapılmad, inceleme sonucu belki kızımızla ilgili bir delil bulunur dediğimiz için beş duruşmadır yargılanıyoruz. O mahkeme salonunda hakimin karşısında olup hesap vermesi gereken Zaynal Abarakov ve Gülistan'a bu karanlığı yaşatanlar olması gerekirken maalesef yargılanan biz oluyoruz. Gülistan’ın olmayışının acısı bir taraftayken bu adaletsizlik ve hukuksuzluk bizim canımızı daha fazla yaralıyor. Düşünün yıllardır kardeşinizi bulamıyorsunuz. Sizin tek suçunuz kızınızı aramak olmamalı. Siz kızınız nerede dediğiniz için eğer bugün yargılanıyorsanız ve eğer savcının ve kolluk kuvvetlerinin bir evde inceleme yapması için siz o evin taşınmasına engel olduğunuz için yargılanıyorsanız burada adalet bakanına şunu sormak gerekiyor; adalet sizde böyle mi işliyor? Biz aile olarak çok öfkeliyiz çünkü şüpheliler o mahkeme salonunda olması gerekirken o mahkemelerde mağdur aile olarak biz yer alıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

ü

Editör: Funda Kezer