‘Düşünce Okulu: Kolektif Akıl ile Eğitimi Yeniden Tasarlamak’ başlıklı eğitim konferansında 40’ın üzerinde dünyaca ünlü akademisyen ve yazar Sir Geoff Mulgan’ın yanı sıra akademik ve profesyonel hayattan birçok uzman yer aldı. Hisar Okulları Genel Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, “Kolektif akıl; farklı seslerin saygıyla buluştuğu, verinin sezgiyle, bilginin vicdanla dengelendiği dinamik bir düşünme sistemi olarak tanımlanır. Eğitimciler olarak bizim sorumluluğumuz, kolektif aklın gelişeceği ortamları yaratmaktır” dedi.

Hisar Okulları, ‘Düşünce Okulu: Kolektif Akıl ile Eğitimi Yeniden Tasarlamak’ başlıklı eğitim konferansı düzenledi. Hisar Okulları Kültür Merkezi’nde gerçekleşen program, Türkiye ve dünyada değişen eğitim paradigmalarını sorgulamak, eğitime dair farklı konu ve sorunları çeşitli perspektiflerden değerlendirmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla düzenlendi. InCommon iş birliğinde, eğitim dünyasının beklentilerine ve merak ettiklerine yanıt arayan, kolektif akıl konusuna odaklanan ‘Düşünce Okulu: Kolektif Akıl ile Eğitimi Yeniden Tasarlamak’ konferansıyla, katılımcılara yeni ufuklar sunarak, eğitimin geleceğine katkı sağlamayı hedeflendi. Ana konuşmayı yapacak olan dünyaca ünlü akademisyen ve yazar Sir Geoff Mulgan’ın yanı sıra alanında uzman çok sayıda konuşmacı da konferansta yer aldı.

BARBAROSOĞLU: EĞİTİM SORUNLARINA BİRLİKTE ÇÖZÜM ARANDIĞI BİR PLATFORM OLMASINI HEDEFLİYORUZ

2025 yılında Hisar Okulları bünyesinde kurdukları Hisar Düşünce Okulu’nun büyük bir düşüncenin büyüklüğünü ifade eden bir hayal olduğunu söyleyen Hisar Okulları Genel Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Düşünce Okulu’nun eğitimcilerin birbirinden ilham aldığı, deneyimlerin paylaşıldığı ve eğitim sorunlarına birlikte çözüm arandığı bir platform olmasını hedefliyoruz. Eğitim; duygusal, entelektüel ve toplumsal olarak çok katmanlı bir sistem. Onu anlayıp dönüştürebilmek için parçaları bir araya getirmemiz, bireysel değil, kolektif bir zihniyetle düşünmemiz gerekiyor. Özellikle bu hızlı dönüşüm çağında, yapay zeka büyük bir hızla gelişiyor. Bazen insan zihnini taklit ediyor, hatta sınırlarını zorlamaya aday hale geliyor. Teknoloji ve verinin gücünü tanıyoruz. Ancak yönümüzü ve varacağımız noktayı, sahip olduğumuz değerler belirliyor. Bu yüzden, kolektif insan zekasının kendine özgü gücünü yeniden ve ısrarla hatırlamamız gerekiyor. Profesör Morgan’ın Büyük Akıl (Big Mind) kitabında da belirttiği gibi, kolektif zekayı sadece doğal bir olgu olarak değil, tasarlanması, yönlendirilmesi ve uygulanması gereken bir beceri olarak görmeliyiz. Bugünkü buluşmamızın çıkış noktası da tam olarak bu inançtır. Kolektif akıl; farklı seslerin saygıyla buluştuğu, verinin sezgiyle, bilginin vicdanla dengelendiği dinamik bir düşünme sistemi olarak tanımlanır. Eğitimciler olarak bizim sorumluluğumuz, kolektif aklın gelişeceği ortamları yaratmaktır.”

‘BİLİMİN SİSTEMATİK YAKLAŞIMINI BİRLİKTE KULLANAN BİR ANLAYIŞLA ELE ALMAK ZORUNDAYIZ’

Okulların, öğrencilerin birlikte düşünmeyi, üretmeyi ve çözüm aramayı öğrendiği canlı laboratuvarlara dönüşmesi gerektiğini belirten Barbarosoğlu, “Bu nedenle eğitimi; geçmişi, bugünü ve geleceği bir araya getiren; insanın duygusal sezgisini, teknolojinin hızını ve bilimin sistematik yaklaşımını birlikte kullanan bir anlayışla ele almak zorundayız. Bu konferansın, böyle bir öğrenme topluluğunun nasıl inşa edileceğine dair bir prototip olacağına inanıyorum. Yani çeşitliliğe açık, diyaloğa dayalı ve birlikte öğrenmeye inanmış bir topluluk. Geleceğin okulu, tek bir modele indirgenemez. Artık yıllardır tekrarlanan sistem sorunlarını konuşmak yerine, “İyi okul nedir?” sorusunun ötesine geçerek, kolektif okul anlayışını tartışmayı öneriyorum. Yani kolektif kültürü merkeze alan; tüm seslerin, bakış açılarının, verinin ve teknolojinin sistemin ayrılmaz parçaları haline geldiği bir okul” dedi.

UZELLİ:TÜM EĞİTİM DÜNYASI İÇİN ANLAMLI VE ETKİLİ ÇIKTILAR ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Hisar Okulları Lise Müdürü Okan Uzelli de “Bugün, ‘Kolektif Akıl ile Eğitimi Yeniden Tasarlamak’ temasıyla bir eğitim konferansı gerçekleştiriyoruz. Eğitim, kolektif bir sorundur. Bu nedenle, eğitim sorunlarını kolektif bir akılla ele almak, birlikte konuşmak, tartışmak ve bu yaklaşımı uygulamak için bir araya geldik. Konferansa yaklaşık 40 uzman katılıyor. Kolektif akıl teorisinin öncülerinden sayılan UCL’den Jeff Maldon da aramızda. Hedefimiz, hem kendi çalışmalarımız hem de tüm eğitim dünyası için anlamlı ve etkili çıktılar üretmek. Bugün MIT, Cambridge Üniversitesi, UCL gibi dünyanın farklı üniverselerinden uzmanlar konferansımıza katılıyor. Aynı zamanda ülkemizin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerinden akademisyenler de katılımcılarla buluşacak. Bu konferansın ana katılımcıları eğitimciler. Tasarım sürecinde, onların okullarına ve sınıflarına doğrudan taşıyabilecekleri pratik çözümler sunmayı amaçladık. Bu nedenle, önce öğretmenlere ve eğitimcilere, ardından onlar aracılığıyla okullara ve öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

TÖZOK: KONFERANS KATILIMCILARA İLHAM VERECEK YENİ FİKİRLER SUNACAK

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Tözok ise “Okullarımızdaki öğretmenlerin deneyimleri, yöneticilerin liderlik özellikleri ve tüm eğitim camiasının ortak aklı bir araya geldiğinde, eğitimde arzu ettiğimiz dönüşümü çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Bu konferansın teması olan kolektif akıl, biz eğitimcilerin her gün içinde olduğu, ancak potansiyelini tam olarak ortaya çıkaramadığı büyük bir zenginliği ifade ediyor. Kolektif akıl, öğrencilerimizin farklı yetenek ve becerilerini tek bir kalıba sokmak, onları benzer bireyler haline getirmek anlamına gelmez. Tam tersine, kolektif aklın gücü, çeşitlilikten beslenir ve bu çeşitliliğe göre şekillenmelidir. Amacımız, öğrencilerimizin farklı ilgi alanlarını, yeteneklerini ve öğrenme stillerini bir araya getirerek bu çeşitliliği zenginliğe dönüştürebilecek bir ortam yaratmaktır. Farklı bakış açılarının, yaratıcı fikirlerin ve özgün becerilerin ortak bir amaç etrafında buluşması; öğrencilerimizin hem bireysel gelişimlerini destekleyecek hem de birlikte karmaşık sorunlara çözüm üretebilme becerilerini geliştirecektir. Konferans boyunca gerçekleşecek sunumların, panellerin ve tartışmaların; katılımcılara ilham verecek yeni fikirler sunacağına ve eğitimde kolektif aklı daha etkili kullanabilmek için somut adımlar atmamıza yardımcı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

KONFERANSTA DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN ALANINDA UZMAN ÇOK SAYIDA KONUŞMACI YER ALDI

Etkinlik boyunca eğitimde kolektif akıl yaklaşımı çeşitli açılardan ele alındı. Konferansın ana konuşmasında Sir Geoff Mulgan, kolektif akıl ve eğitimde yenilikçi çözümler üzerine ufuk açıcı bilgiler verirken; Nazlı Çevik Azazi, hikâye anlatımının eğitimdeki önemine değinecek. Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Rupert Wegerif eğitimi kolektif akıl için yeniden tasarlamak hakkında bilgi aktardı. Konferansta Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan yapay zekanın kolektif aklını müfredat ve öğretim tasarımında nasıl etkili kullanılır sorusunu ele alırken, Tabit Kurucusu Tülin Akın teknoloji, veri, insan ve sosyal değişim ilişkisi üzerine bilgiler aktardı. EdHeroes Network kurucu ortağı Alina Biamen ise kolektif aklın ve iş birliğinin eğitim üzerindeki dönüştürücü etkisini değerlendirdi. Konferansa Türkiye’den katılan diğer konuşmacılardan Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenan Çayır katılımcılara bilgi, beyin ve öğrenme arasındaki ilişkiye dair derinlemesine bir bakış sundu. Konferansta yer alacak tüm konuşmacıların konu başlıkları ve özgeçmişleri etkinlik sitesinde paylaşıldı.

Tartışmalarda öne çıkacak konular arasında, yapay zekanın eğitimde yarattığı fırsatlar ve riskler, küresel ve toplumsal bilginin eğitim süreçlerine entegrasyonu, kapsayıcı eğitim modelleri, açık kaynak ve paylaşım kültürünün eğitimde nasıl geliştirilebileceği gibi başlıklar bulunuyor. Ayrıca, kolektif aklın okulda inovasyon süreçlerine nasıl entegre edilebileceği, öğrenci katılımının karar alma mekanizmalarına etkisi ve sporun kolektif düşünce yapısındaki rolü de ele alındı.

Etkinliğe ilişkin katılım detayları ve güncellemeler için konferansın web sitesi olan hisar düşünce okulu ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Kaynak: DHA