DEPREM KADER Mİ?

     Kadere inanmak İslam'da imanın altı şartından biridir, yani bir insan nasıl ki Allah'ın birliğine, Kitaplarına, Meleklerine, Peygamberlerine ve hesap günü kıyamete inanıyorsa, Allah'ın takdir ettiği kaderine de inanmak zorundadır.

    Kadere inanmak zorundayız ama, neyin kader ve neyin kader olmadığını da bilmek durumundayız.

Eğer bir insan kalkıp İntihar ederse, kızıp hırsına sahip çıkmayıp gidip bir cinayet işlerse, veya dere yatağında bir bina yaparsa, akıla gelebilecek her şeyden kendini kurumazsa bunun adı kader değil, ya cinayettir veya ihmaldir. Hiç bir din hiç bir sistem bir kişinin katlini mubah görmez, kendini doğal felaketlere karşı korumayana da kader denilmez.

    İslam dinine inandığımız bu toplum çokça alimlerden, vaizlerden duymuşlardır, Kur’an'ın ayetleridir, kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın, size mubah olan şeylere sahip çıkın, sizin malınız canınız size emanettir, emanete ihanet etmeyin, bu gibi nasihatleri hey duyuyoruz, fakat başımıza gelmeyene kadar da kulak ardı ediyoruz.

Hani bir laf vardır bir musibet bin nasihatten daha etkili ve belirleyicidir, son kaç günde başımıza gelen ve adına Deprem denen bu doğal felaket karşısında ne kadar çaresiz ve hazırlıksız olduğumuz bir daha gün gibi açığa çıktı.

Bazı sorunlu siyasetçilerimiz, bu olayın vebalinden çıkmak için ya kader diyecekler,veya başkalarına saldırarak konuyu başka yöne çevirip sorumluluktan kaçmaya çalışıyorlar. Üzücü bir şey bu bizim memleketimizde hep olmuştur, başımıza taş düşüyor siyasetçiler nema peşindeler.

 Zamanında Bilim adamlarının sözünü dinlemezler, ülkenin kaynaklarını kendi siyasi çıkarlarına göre harcarlar, böyle bir felaket karşısında milli duyguları istismar edip işin içinden çıkmaya çalışırlar.

    Doğal felaketler her yerde ve her zaman vardırlar, Çiğ düşmesi, Heyelan, Sel felaketi, ve Depremler, bunlar hepsi birer Doğa olayıdır, ama eğer imkan varsa ve bu imkanı kişi ve toplum kullanmazsa bunun adı İhmaldir Kader değildir, ve biz insanlar bunda sorumluyuz.

   Bu günkü teknoloji ile depremin yeri  bilinir, yakın veya çok yakın diye de tahmin edilir, ama net olarak zamanı bilinmez, burada tek çare depreme karşı önlem almaktır ki bu çok da masraflı bir iş değildir, bu son depremde Erzin İlçesinin belediye Başkanı bunun en güzel örneğidir. Dünyada bir çok ülke bizim gibi deprem kavşağındadırlar ama aldıkları tedbirlerle zararlarını en aza indire bilmişler.

   Dünyada bir çok toprak parçasının altında Depremi oluşturan Fay hatları mevcuttur, bu Fay hatları o toprak parçasının kaderidir denilebilir. Ama buna karşı tedbir alınmasa ve can kaybı olursa bu bir İhmaldir.