Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Batman’da, beklenen yağışların gerçekleşmemesi çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Kent genelindeki göl ve göletlerde su seviyelerinin düşmesi, verim kaybı endişesini artırıyor. Özellikle ocak ve şubat aylarında yağışların yetersiz kalması, çiftçileri kara kara düşündürüyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi de kuraklık sorununu derinleştiriyor.

“VERİM KAYBI YÜZDE 100’E KADAR ÇIKABİLİR”

DEVA Partisi Batman İl Başkanı Şehmus Yılmaz, yağışların yetersizliği durumunda verim kaybının yüksek olabileceğine dikkat çekti. Yılmaz, “Yağışın durumuna göre verim kaybı yüzde 50 de olabilir, yüzde 100 de. Şu an buğday ve arpada köklenme problemi yok, güz yağmurları sayesinde köklenme gerçekleşti ancak kışın kar ve yağmur yağmaması tarım arazilerinde su kaybına yol açtı. İnşallah mart, nisan ve mayıs yağmurları bu açığı kapatır. Aksi takdirde verim kaybı kaçınılmaz olacaktır,” dedi.

Yılmaz, çiftçilerin gübreleme konusunda da tereddüt yaşadığını belirterek, modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması konusunda adım atılmadığını ifade etti. Hükümete çağrıda bulunan Yılmaz, çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Aytekin Dal