24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Solmaz, aşılamaya yönelik güncel gelişmeleri de paylaştı.
Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası, aşılama konusundaki toplumsal farkındalığı artırmayı ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını hedeflemektedir.
Bu kapsamda Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Solmaz, yazılı bir açıklama yaparak aşının bireyler ve toplum sağlığı açısından önemine vurgu yaptı.
Açıklamasında, "Aşılama, her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran, en etkili ve ekonomik sağlık müdahalelerinden biridir. Aşılar yalnızca bireyleri değil, toplumun tamamını koruyarak bulaşıcı hastalıkların yayılımını önlemektedir," ifadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Solmaz, bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen temanın “Herkes için aşılama, insanlık için mümkün” olduğunu belirtti.
Ayrıca, Nisan 2025 itibarıyla ülkemizde çocukluk çağı aşı takvimine "6’lı karma aşı”nın eklendiğini, gebelik döneminde ise tetanos ve difteri aşısına boğmaca bileşeninin eklenerek "Tdab” aşısının her gebelikte uygulanmaya başlandığını aktardı.
1981 yılından bu yana uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı sayesinde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşı uygulandığını hatırlatan Solmaz, çocuk felci, difteri ve yenidoğan tetanosu gibi hastalıkların ülkemizde yıllardır görülmediğini belirtti.
Ancak kızamık gibi bazı hastalıkların hâlâ dünyada dolaşımda olduğunu ifade eden Solmaz, eksik aşılı çocukların aşılanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
"Her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklardan korumanın en etkili yolu aşılamadır. Bu kapsamda tüm aileleri, çocuklarının aşılarını zamanında yaptırmaları konusunda bir kez daha duyarlılığa davet ediyoruz," dedi.