Batman Üniversitesi, Ürdün’deki bazı üniversitelerle akademisyen ve öğrenci değişim protokolü imzalandı. Erzurum Atatürk Üniversitesinin Ürdün’ün Başkenti Amman’da organize ettiği Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC) 7. Olağan Toplantısı’nda 5 üniversite ile akademisyen ve öğrenci değişim protokolü imzalayan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, toplantı sonrasında Kudüs’e yapılan ziyarette de de Kudüs Üniversitesi ile akademisyen ve öğrenci değişim protokolü imzaladı.
Rektör Durmuş, Ürdün Prenses Sumeyye Teknoloji Üniversitesi, Amman Arap Üniversitesi, Ürdün Ortadoğu Üniversitesi, Ürdün Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ürdün Al-Zaytoonah Üniversitesi ve Filistin Kudüs Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını açıkladı.
Ürdün’de ve Kudüs’teki üniversitelerden hem öğrenci değişimi hem de akademisyen değişimi yapılabileceğini belirten Durmuş, “Protokol çerçevesinde hem İslami İlimler Fakültesi’nde okuyan öğrencilerimiz hem de diğer öğrencilerimizin Arapça öğrenmek için Ürdün ve Kudüs’teki üniversitelere gidebilecek, aynı şekilde akademisyenlerinde bundan faydalanabilecektir.” dedi.
Batman Üniversitesi olarak Kudüs ve Ürdün’den gelen öğrencilere kabiliyet ve kalite açısından iyi olduğumuz makine, inşaat, elektrik elektronik, bilgisayar ve petrol mühendisliklerinde çok faydalı olacaklarını belirten Durmuş, İslam ümmetinin yeniden birleşmesine bir katkı mahiyetinde olan bu protokollerin bir karınca misali ateşe su taşımak olduğunu söyledi.
Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC) 7. Olağan Toplantısı’ndan sonra Filistin’de Kudüs Üniversitesi’ni ziyaret ettiklerini belirten Durmuş, “Atatürk Üniversitesinin organize ettiği İpekyolu Üniversiteler birliğinin yaptığı toplantı ile Ürdün’ün başkenti Amman’a gittik. Burada Ürdün’ün 5 üniversitesiyle anlaşma imzaladık. Bu anlaşmaların önemi bizim öğrencilerimizin Arapça öğrenmelerini sağlamak ve öğretim elemanı değişimini sağlamak olacak. Bu bizim için çok önemli bir proje sayın cumhurbaşkanımız YÖK’te ve Külliyede yaptığı toplantılarda İslam Ülkeleriyle üniversitelerarası işbirliği yapmayı hedef göstermişti. Bu bizim için çok iyi oldu. Ürdün’e gittiğimizde en fazla beni üzen şey kendi aramızda İngilizce konuşmak zorunda kaldığımız bir İslam ülkesinde keşke Arapça veya Türkçe ile birbirimiz ile iletişimi kurabilseydik. İslam ülkelerinin Arapça ve Türkçe öğrenmesi için önem arz ettiğini orada anladık ve 5 tane üniversiteyle anlaşma imzaladık.” ifadelerini kullandı.
Ürdün’den Filistin’e geçtiğini söyleyen Durmuş, “Ürdün’den Filistin’e geçtik. Filistin’de Kudüs Üniversitesi’nde bir anlaşma imzaladık. Erasmus anlaşması imzaladık. Hem öğretim elemanı değişimini sağlayacağız hem de oradaki çocukların Batman’da okumalarını bizim üniversitede okumalarını bizlerin Arapça öğrenmesi onlarında Türkçe öğrenmeleri yönünde çalışmalar yapacağız. Tabi bunun yanında mühendislik eğitimi yönünde öğrenciler hangi bölümlere alabilirsek onların mühendislikte de gelişmelerinin mühendislik eğitimi yönünden de hem fen bilimlerinde hem sosyal bilimlerinde eğitimlerini sağlayacağız. Böylece ümmetin bir olduğunu ve kardeşlik bağlarının artırılması yönünde hareket edeceğiz. Ürdün ve Kudüs bizim için önemli bir adım oldu. İnşallah bunu işbirliklerimizle artıracağız. Filistin’e geçtiğimizde Mescid-i Aksa ziyaretinden sonra Kudüs Üniversitesinde hocalar bizi karşıladılar. Filistin’in güzel bir üniversitesi onunla da anlaşma imzaladık. Filistinli kardeşlerimizi burada görmek istiyoruz. Bizlerde inşallah hem öğretim elemanlarımızı hem de öğrencilerimizi hem Arapça öğrenmek için hem de bilimsel etkinliklerin orada artırmak için göndereceğiz.” diye konuştu. (İlkha)