Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

İÇKİ FACİASI

İnsanoğlu kendi sonunu hazırlayan girişimlerden vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek gibi… Kendi sonunu hazırlama konusunda değişik alternatiflere yöneldiği görülürken, farklı alanlarda değişik uygulamaları hayatına katma konusunda çok becerikli olduğu tartışılmaz şekilde önümüzde duruyor.

Geçtim İntihar etme veya direkt canına kıyma noktasında ki arayışlarını, dolaylı yollardan ve acıyı tadarak ölümüne giden yolda yer almak için hiçbir engeli tanımayan yaşam modellerini benimseyen her türlü unsuru hayatına katmayı becermeyi başarı kabul etmeye başladı.

Heyecan ve zevk tatmini adına yaşamaya çalıştığı alternatif modeller olarak uyuşturucu, alkol, istismar ve şiddet olaylarının kendi sonunu hazırlayan etkenler zinciri olduğu bilindiği halde umursamazlık ve yaşamı değersiz algılayarak, süreci oluruna bırakma düşüncesi artık bir hayat felsefesi haline geldi. Sağlık konusunda yaşanan eksiklikler ile bireysel korunma noktasındaki vurdumduymazlık, yaşamın olağan halleri olarak kabul edilir oldu.

Alkol ve bu kavramın içeriği olan İçki unsurunun insan hayatındaki değersiz ve zarar yaratan boyutları, farkında olunduğu halde insan yaşamının önemli bir parçası olarak varlığını sürdürmesinin anlamsızlığı burada karşımıza çıkıyor. Sadece teskin olmak veya bazı şeyleri unutmak adına, bazı ortamlardan kaçınmak veya karşılaşılan olaylardan sıyrılmak için avuntu yaratan bazı nesne veya içeceklere yönelmenin önümüze koyduğu unsur Alkol grubu içki elemanları olmakta.

Ama onu da beceremeyenlerin olduğunu örnekleriyle görüyoruz. Çünkü sınırsız kullanım, ucuz maliyet düşüncesi veya kullanma derecesini bilmemek ölüm sınırlarını aşmak manası taşıyor. Aslında alkole keyif anlamı yükleyenlerin yanıldığını söylemek yanlış olmamakla birlikte, kendine eziyet etmenin diğer adı olduğu ve alkolün uzun vadeli tahripler yaratan içeriklere sahip olduğu bilinen bir gerçek.

Değişik bölgelerde ve farklı illerde kaçak ve ucuz içki kullanımı kaynaklı ölüm sayısının yüzler sayısına dayandığı düşünülürse, tehlikenin basit olmadığı daha iyi anlaşılır. Dünya geneli alkol kaynaklı ölümlerin 2016 yılı itibariyle Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 3 milyon olduğu, dünya nüfusu itibariyle de alkol kullanan sayının da 2 milyar 300 milyon olduğu tespit edilmiş.

İnsanın kendi sonunu hazırladığını söyledik ya, Sahte İçki ve Kaçak Alkol nedeniyle ülke gündeminin son zamanlarda ana haberinin ölümler sebebiyle bu facia olduğu görülüyor. Aşırı alkol kullanımının kişiye verdiği zararların ölüme giden etkenleri bir yana, bağımlıların neden olduğu trafik kazaları, sergiledikleri şiddet ve istismar, aile içi kavga ve çatışmaların yol açtığı yaralanmalar, ölümler, ayrılıklar sonucu yaşanan yıkımların hesabını yapmanın zamanıdır.

Birilerinin sahte içki üreterek daha fazla kazanç için piyasaya sürmelerinin altında yatan ekonomik nedenler bir yana, insan hayatını sonlandırmayı umursamaz girişimlerde bulunmalarının cezasız kalmaması için sadece yasal dayanakları uygulamak yetmiyor. Alkol kullanımını ve içki bağımlılığını terk etmenin yollarına başvurmak, hiçbir faydası ve katkısı olmayan içki türlerini hayatımız dışında tutmanın gereklerini aramak lazım. Bu manada özendirici her türlü etken saf dışı edilmeli. Reklam ve görsel unsurların kullanılmaması ve gerekiyorsa üretim yerlerinin en aza indirilmesi için alkol üretim ürünlerinin satışının kontrol altına alınması zorunluluk olmakta.

İşin içeriği sadece dini açıdan bakmakla alakalı değil. Dini yasağın inanç üzerine kurulu anlayış ve bağlılığı zaten alkol unsurunu hayatımızın dışında tutuyor. Olaya ayrıca sağlık ve tahribat açısından da bakmak gerekiyor. Yarattığı yıkımlar itibariyle aile, çocuk, kazalar, zarar verilen insanlar açısından da sorgulamaların yapılması lazım.

Ekonomik nedenlerden olsa gerek, insanlar buldukları alkol türevleri ile kendi içkilerini kendileri üretmeye başladı. Artan ölümler de ya kaçak hazırlanmış ve içki türevleri dışında kullanılan maddelerden dolayı ya da bilmeyen ve ucuza mal etme adına değişik türevlerin kullanılmasından dolayıdır.

Kendi faciamızı yaratmanın başarısını düşürmek adına uzak durulması gereken maddeler-içecekler belli ve uyulması gereken ilkeler ortada. Alkol, uyuşturucu ve teskin edici ilaçların yaşam alanlarımız dışında tutulmasının gerekliliğini, ancak hayata vereceğimiz anlamlar kadar fark edebiliriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER