Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

ANIZ SORUNU VE VALİ ŞAHİN – 2

İlimizde bu yıl Mısır ekimi için Mart ve Nisan aylarında ekim amacıyla 60 bin dönüm toprak kullanıldı. 70-80 bin ton rekolte, yani yıl bazında elde edilmesi gereken ürün miktarı beklenirken, Eylül ayının sonu ve Ekim ayının başları itibariyle hasada başlanan Mısır ürünü üreticiye her alanda kullanılma imkânı olduğundan büyük kazançlar sağladı.

Tarlada kalan saplar ve atıkların yeniden ekim amacıyla temizlenmesi aşamasında sıkıntılar başlıyor. Çiftçi için değil, bölgede yaşayan nüfus için! Çünkü tarlada kalan ve çiftçiye yük olan atıklar dönümlerce arazi içerisinde doğal şartlarla kısa sürede yok olmuyor. Toprağın temizlenmesi ve yeni ürün için hazır hale gelmesi için kısa bir süre var ve çiftçiler de en kısa yola başvuruyor.

Atık ve sapları yakma, yani Anız tehlikesi!

Ama toprağın mayası olan canlı bakteri ve hayvanlar ile toprağın minerali durumundaki mikrop âlemini de yok ettiklerini gördükleri halde cinayet işlemeye devam ediyorlar. Organik maddelerin yok olmasına, koruyucu bitki örtüsünün kalkmasına, verimliliğin düşmesine, mikroorganizma hareketliliğinin sonlanmasına, hava kirliliğine, doğal dengenin bozulmasına yol açtığı bilindiği halde her yıl aynı hikâye yazılmaya devam ediyor.

Anız olayına son vermek için ne yapılabilir?

Modern tarım yöntemleri için Tarım Müdürlüğü ile koordine sağlamak, iyi tohum yatağı hazırlamak, hasadı toprak yüzeyine yakın yapmak, hasat sonrası kalan sapları parçalayan aletler kullanmak, kış aylarında yakıt amacıyla sapları toplamaya gelen toplayıcılara müsaade etmek, çürümeyi hızlandıracak şekilde toprağı alt-üst etmek gibi alternatifler var. Ayrıca kalan sapın yüzde biri kadar Azot Dengeleme Gübresi verilebilir.

Geçen yıl ve bu yaz aylarının başlarında yapılan resmi temaslar sonucu olumlu bazı sonuçlar alındı. Bismil tarafından gelebilecek anız kaynaklı zehirli hava biraz da olsa azaldı, ama Silvan tarafından gelen kirli hava ve zehirli tabaka aynı sıkıntıların yaşanmasına sahne hazırlıyor.

Yapılacak çözüm şu olabilir: Anız yakılan arazilerin sahibine (kiralama veya İcar da olsa) destekleme paketlerinden faydalanmayı kesmek, Destekleme ve mazot yardımını vermemek, Karakol ifadeleri oluşturarak ikinci tekrarda para ve hapis cezası uygulamak. Çünkü yapılanlar bilinçli ve art niyetli anız yakma eylemleridir.

Vali Şahin’in girişimleri ile büyük oranda azalma gösteren anız kaynaklı hava kirliği ve zehirli kütle hareketlerinin sona ermesi için sahada bulunan çiftçi ve yerli halkın da duyarlılık göstermesi gerekiyor. Tek taraflı girişimlerin fedakârlığı ile olacak şey değil. Çiftçi çalışkandır ve toprağa nasıl davranması gerektiğini bilir.

Toprağın, beslenme zincirinde ana kaynak olduğunu herkesten çok çiftçi bilir ve toprağın, içindeki canlıların, mineral ve bakteri âleminin ölmesinin kendisine zarar vererek, aç bırakacağını tahmin edebilir.

Girişimlerinde arkasında olduğumuzu ve takdirlerimizi sunduğumuzu belirtmeden geçemeyeceğim. Çünkü her Vali’nin kendisine dert edemeyeceği bir alanda ve tepki görme adına uyarılardan vaz geçmediğini görüyoruz. Umarız Vali Bey’ in başarısı ve Anız tehlikesinin yok olması ile temiz ve sağlıklı günlere yaz ayları sonunda kavuşmayı beceririz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER