Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

LGS VE LİSELERE YERLEŞTİRME SÜRECİ

Liselere Giriş Sınavı (LGS) 20 Haziran 2020-Cumartesi günü yapıldı. 16 Temmuz itibariyle de sonuçlar açıklanarak öğrencilerin aldığı puanlar duyuruldu.

Ortaokullardan mezun olan ve Lise öğrenimine devam edecek olan öğrencilerin hangi Ortaöğretim’ de ve hangi Lise türünde eğitimine devam edeceğinin belli olacağı günleri yaşıyoruz. Yaşanan Pandemi dönemi ve virüs salgını nedeniyle LGS’ ye girme adayı 1.671.337 sekizinci sınıf öğrencinin tamamının sınav kaydı otomatik olarak yapılarak, öğrencilerin sınava katılımları sağlandı. Ancak sınava giren öğrenci sayısı değişik nedenlerden dolayı 1.472.088 sayısında kaldı.

Açıklanan sonuçlara ve alınan puanlara göre bu yıl son 3 yıl itibariyle uygulanan yeni puanlama ve sınav sisteminin ortaya çıkardığı başarı yükseliş gösteriyor. Bu yeni sistemde ilk defa tam puan alan ve tüm soruları doğru yapan 181 öğrenci oldu.

Sıra geldi asıl konuya ve asıl hassas olunması gereken döneme: Tercih dönemi…

Yapılması gereken şey alınan puanlara göre her hangi bir Ortaöğretim Kurumunu tercih etmek!

Ama çok hassas olunması ve dikkat edilmesi gereken noktalar var…

Hemen söyleyelim, tercih işlemlerinin tamamı öğrencilerin mezun olduğu Ortaokul’ larda yapılacak.  Yani her hangi bir Lise’ ye gidip kayıt yapma durumu yok. Sadece ilk tercih dönemi itibariyle iki aşamalı gerçekleştirilecek tercihlerle bir Lise’ ye yerleşmeyi beklemek gerekiyor.

Öğrenciler tercih seçeneklerini iki şekilde yapacaklar. İki tercihin de aynı anda yapılacağı okul seçimi için birinci tercih, girilen LGS sonucu alınan puana göre Proje Okulları’ na yapılacak olan ve puanla öğrenci alan Ortaöğretim Kurumları’ nın belirlenmesine yönelik. İkinci tercih seçeneği ise öğrencilerin ve ailelerinin Nüfus Yerleşim Planına göre adrese dayalı olarak yapacakları tercihleri içeriyor.

Öğrencinin mezun olduğu Ortaokullarda kurulan komisyon ve Müdür Yardımcısı, Rehber Öğretmen denetiminde oluşan servis yardımıyla yapılacak tercihler sonucu her türlü işlem sistem üzerinden yürütülecek. Öğrenciler aldıkları LGS puanına göre Proje Okullarına (Batman’ da bulunan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Batman Merkez Anadolu Lisesi, Türk Telekom Anadolu Lisesi, Mevlana Anadolu Lisesi, Abdulhamit Han Anadolu Lisesi, TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Zeynel Bey Anadolu İmam Hatip Lisesi, Fatma Aliye Fen Lisesi, Ahmed-i Hani Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi) yerleşim tercihlerinde bulunacak. Bunu yanı sıra yerleşmemeleri durumunda ise adrese dayalı tercih ile ikamet ettikleri en yakın Lise tercihinde bulunacaklar.

Yani birinci tercihleri puan ile öğrenci alan okullara, ikinci tercihlerini de puansız olan ve adres sistemine uygun okullara göre yapacaklar.

Adrese dayalı Lise tercihlerinde de bir sıralama yapılacak. Öğrencilerin mezun oldukları Ortaokullar’ dan aldıkları diploma puanı, sıralamanın belirlenmesinde ilk kriter olacak. Çünkü tercih edilen Lise’ lere yerleşmek için yüksek diploma puanından başlanarak yapılacak sıralamaya göre (ÖSYM puan ve yerleşim sisteminde olduğu gibi) öğrenciler kontenjan sayısına göre yerleşmiş olacaklar.

Rehber Öğretmenlerin yol göstereceği ve Okul İdaresinin onayları yapacağı tercih işlemlerinde her Lise’ nin alacağı öğrenci sayısı belli ve sıralamada adres asıl kriter olacak. Adresin tutması, diploma puanın yüksekliği ile yapılacak yerleştirmeler sonucu her şey sona ermeyecek. Çünkü öğrencilere her hafta bazında tekrar tercih hakkı tanınacak ve değişiklik talebi olan öğrencilerin yanında yerleşemeyen öğrenciler de boş kontenjanlara tekrar başvuru yapabilme şansına sahip olacak.

Yapılması gereken Ortaokul itibariyle takipte olmak ve E-OKUL üzerinden Lise’ lerin boş kontenjanlarını izlemektir. Sistem üzeri otomatik yerleşimler yapıldıktan sonra ise yerleşilen Lise’ ye götürülmesi gereken her hangi bir belge ve evrak olmadığından, sadece kontrol etmek ve bilgi almak amacıyla ilgili Müdürlük ile irtibata geçmek yeterli olacaktır.

Zaman Çizelgesinin öğrenilmesi, Okul kılık-kıyafetinin tedarik edilmesi, ulaşım bilgilerinin alınması ve diğer temel ihtiyaçlarla alakalı öğrencilerin bilgilendirilmesi için merak edilen konularla alakalı olarak okullarla irtibatta olmak sağlıklı olacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER