Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

BOĞULMA OLAYLARI

Genç çocuğun ölü bedenine ulaşıldı. Yine yas tutacak bir aile ve yine geride kalanları kahreden hüzün görüntüleri. Serinlemek veya balık tutmak amacıyla nehre giren ve bir daha karaya çıkmayı başaramayan biri daha gözyaşlarına sebep olmanın talihsizliğini bize yaşattı.

İnsanın içi yanıyor! Ümidimiz tekrarının olmaması ve yeni bir boğulma vakası ile karşılaşılmaması yönünde.

Her yıl onlarca yaşanan vakaya rağmen aynı ölüm ve boğulma olayları devam ediyor. Birçok kişinin ağzından çıkan ve suçlama konusunda adres gösterilen resmi kanalları töhmet altına almanın manası yok. Çünkü bu iş resmi kurumlar ve resmi kolluk kuvvetleri vasıtasıyla hallolacak gibi değil.

Sıcakların gelmesi ve sezon açılışı ile birlikte özellikle Balık merakı olanların bir türlü vazgeçemedikleri heyecan duygusunun kontrolünü sağlayamamak en büyük problem. Özellikle balık tutma merakı taşıyanların tek alternatifi nehirler olmakta. Hasankeyf istikameti boyunca yapılan balıkçılık yanında Batman Çayı mezrası boyunca kilometreleri bulan alanlarda ve taşkın nehir sularında balık avlama devam ediyor.

Balıkların yakalanması için durgun ve derin sular gerektiğinden, bazı havzalarda müsait olan yerlerde Serpme, Dinamit, Elektrik, Olta veya küçük serpme ağlar kullanılarak avcılık yapılabilmekte. Dalış gereken yerlerde ve balıkların derinden çıkarılması zorunlu olunduğunda yüzmeyi bilmek şart oluyor. Yüzme bilmeyenlerin derin sularda ve taşkın haldeki havzalarda kendilerini heyecana kaptırmaları ile beraber boğulma olaylarının artış gösterdiği tespit ediliyor.

Bir de sıcaklar ve yazın kavuran ikliminin neden olduğu serinleme ihtiyacı kendini gösterince, yüzmeye olan gereksinimle birlikte boğulma olayına giden yollar da hareketleniyor. Balık tutmanın veya serinlemeye çalışmanın boğulma ve ölüme giden yolda adımlar olduğunu fark edemeyenler için heyecan doruk noktasıdır.

Asıl tehlike aslında bundan sonra başlıyor!

Şu an iklim değişikliğine de sebep olacak büyük su kitleleri ile çevrildik. Barajın yapılması ve suyun tutulması ile Hasankeyf mıntıkasında oluşan göl alanının yanında Batman Çayı mıntıkasında artan ve yerleşim alanlarını altına alan su kütlesi ile birlikte derin ve yoğun su alanlarının yaratacağı tehdide hazır olmanın zamanıdır.

Ülkemizin üçüncü büyük ve kapasitesi yüksek olan Ilısu Barajı ile birlikte büyük su kütlelerinin karşımıza çıktığını görüyoruz. Sadece baraj havzasında değil, su tutma ve zaman aşımına bağlı olarak suyu salma zamanlarında ortaya çıkabilecek felaket anlarını hesaplamak gerekiyor.

Hasankeyf tarafında biriken yoğun su kütlesi gibi Batman Çayı tarafı da suların yükseldiği ve göl haline geldiği havzayı kapsıyor. Nehirde boğulma olaylarının az olduğu zamanlar, umarım baraj ve artan su kütlesinin fazla olduğu yerlerde artış göstermez.

Çünkü yükselen su kütlesi köyleri altına aldığı gibi birçok ekili alanı da yok etti. Boğulma tehlikesi eskiye oranla daha fazla risk taşıyor. Dikkat edilmesi gereken zamanlar asıl şimdi daha fazla gibi…

Yüzme, balık tutma veya serinleme amacıyla her bölgede ve her su kenarında su ile savaşa girmemek gerekiyor.

Yaşama veda etmeye sebep olan heyecanları kontrol edemeyen gençlere yaşamın ne kadar önemli olduğunu anlatmanın yolu-yöntemi yok. Acı tecrübeler yaşanmadıkça bazı şeyler anlaşılmıyor. Çünkü uyarılar yetersiz kalmakla birlikte acı tabloların ortaya çıkmaması için bireysel bilinç ve söylenenleri göz önünde tutma şuurunu taşımak lazım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER