Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

MESİRE ALANLARININ YETERSİZLİĞİ

Yaşanan bölge de içinde olduğumuz il de iklim tipi ve enlem koşulları açısından kurak bir kuşağın sıcak havasına sahip olduğundan dolayı insanlar için sıkıntılı bir ortam yaratıyor.

İçerisinde olduğumuz coğrafya parçası Karasal İklim’ in etkisinde kış aylarında az yağışlı ve kuru soğuk tipinde bir iklim özelliği göstermekte. Yazları ekvatora olan yakınlık ve güney şeridinde olmanın yanında, denize olan uzaklık nedeniyle de aşırı sıcak havanın 50 dereceyi bulan ortamlarını yaşıyoruz.

Kurak mevsim koşulları, aşırı sıcak ve yağış yetersizliği, doğal yollarla yeşil kuşağa sahip olmayı, ağaç ve ormanlık sahibi olmayı imkânsız hale getiriyor. İş insan yapımı çabalara ve yeşil alan oluşturma gayretlerine kalıyor.

Sıkıntı burada…

Açlığı hissedilmesine rağmen bilinç eksikliği ve eldekini koruyamama hali nedeniyle sıcakları ve kışın kuru soğuklarını yaşamanın talihsizliği ile karşı karşıyayız. Bunun yanında bir de ülke standartlarında hava kirliliği açısından ilk sıralarda olma gibi ayrı bir hayati sorun ile de yüz yüzeyiz.

Mesire alanı dediğimiz durum da yeşil alan içerisinde yer edinen ağaçlık, yeşillik ortamları ifade ediyor. Park, çocuk oyun sahaları, piknik yerleri, su ve nehir kenarlarında oluşturulan veya doğal halde bulunan huzurlu ortamlar…

Kendi elimizle yapmamız ve korumamız gereken bir ortam olarak kavurucu sıcaklardan korunmanın, serinliğin ve temiz havanın insana sağladığı önemli bir yaşam alanı!

İl merkezinde insanların gidebileceği yerler mahallelerde bulunan parklarla sınırlı. Sıcak yaz akşamlarında yığılmalara neden olan mahallelerde bulunan parklarda serinlemeye çalışanlar için bazen eziyet çekmek basit kalıyor.

Çünkü park ortamlarının insanlara yetmediği ortada…

Tılmerç’ te yeni yapılan JiyanParkı, Belediye Bahçesinde kurulan ufak çaplı Park, Gülistan Caddesinde olan Zin Parkı, Fatih Mahallesinde Kine Em Parkı, Bayındır Mahallesi Parkı, Merkez Atatürk Parkı, Karşıyaka Mahallesinde eski hayvan pazarı yerine kurulan büyük park alanı gibi yeşil alanlar dışında, yapımı devam eden veya biten ufak çaplı oturma alanları yeterli gelmiyor.

Ağaç eksikliği ayrı bir problem!

Kurak iklim tipi beraberinde bu iklime uygun insan tipi de doğuruyor. Olanı değiştirme veya geliştirme düşüncesi zihinlerde canlanmıyor.Yapılması gerekenin hayat koşullarına uygun olan yerler ve çevreler oluşturmak olduğu unutuluyor. Temizlik ve yeşil alan sanırım herkesin özlemini duyduğu bir hayaldir.

Doğal olmasa da insan yapımı yeşil ve ağaç kuşağına muhtacız. Yerel yönetim mekanizmalarının yanında ağaçlandırmanın önemi noktasında hassasiyet önemliolmakla birlikte, bu alanların korunmasını sağlamayı da halk olarak becerebilmeliyiz.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER