Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AYLARDAN BUGÜN YILMAZ GÜNEY

Batman Belediyesi, Batman halkına

Batman Belediyesi, Batman halkına anlamlı bir sürpriz yaptı. Türkiye sinemasını dünya sinemasıyla buluşturan, yönetmen, rejisör ve yazar Yılmaz Güney’in fotoğraflarını daha evvel yeri Yılmaz Güney sineması olup yangın sonucu yok olan  şimdi  geniş bir parka dönüşen o  alana büyük insan, sanatçı Yılmaz  Güney’e ait dev fotoğrafları sergilendi. Batman halkının yoğun ilgi gösterdiği fotoğraflara büyük sanatçıya yapılan bu davranıştan ötürü emeği geçenlerden memnun kaldılar.

YILMAZ GÜNEY KİMDİR?

 Aslen Siverekli İşçi bir ailenin çocuğu Adana’da dünya geldi. Kürt sanatçı olan sanatçı Türkiye’yi hep sevdiğini … “Türkiye’den kaçmadım hapisten kaçtım” sözü hep hafızlarda kaldı. Çocukluğunda gazoz satıp pamuk işçiliği yapmış, Adana’nın o sıcağında başının üstünde simit tepsisiyle gezmiş bir çocuğun yapmayı hayal bile edemeyeceği zor işlerde çalışmış. Anadolu ve halk insanıydı.. 104 filmde başrol oynadı, 24 filmi kendisi yönetti, 50 filmin senaryosunu yazdı, 6 filmin akıl hocası oldu emeği geçen filmleri saymakla bitiremeyiz. Okuma yazma bilmeyen bir anne ve babanın çocuğu olarak Türkiye’yi sarsan senaryolar yazabilmesi bu yeteneğe sahip olabilmesi ne denli önemli bir sanatçı olduğu eserleriyle ispat etti. Güney, birçok insanın öğretmeniydi; Hocasıydı bir sinema dahisiydi… Baba filmiyle çocuklarının geleceği uğruna hayatını mahveden bir adamın dramını anlattı bize… Kıyafet götür giydir sahnesi… “Umut ” filmiyle bir faytonla ailesini geçindiren bir adamı haksızlığa adaletsizliğe uğrayan halkın yaşadıklarını gözler önüne serdi… Dostoyevski’nin yazdıklarını sinemaya uyarlayıp bize izlettiren eğitim yüklü bir okurdu Yılmaz Güney.

Dünyaca ünlü yönetmen Elia Kazan’ın hayran olduğu bir sanatçıydı. Yılmaz Güney “Umut” filmini izledikten sonra Yılmaz Güney’in affedilmesi için yazılar bile kaleme almıştı… Türkiye’ye dönebilmesi için dünyaca ünlü yazarların ve 13 ülkeden 170 sinemacının imza kampanyası başlatarak affedilmesi için çabaladıkları bir sanatçıydı. Kampanyaya katılanlar arasında Sartre, Jean-Luc Godard, Peter Brook, Elizabeth Taylor, Tony Richardson vardı.