Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MEME VE RAHİM AĞZI KANSERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Batman İl Sağlık Müdürlüğü 1-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında, Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından hazırlanan ’’Meme Kanseri KETEM Tarama Hizmetleri’’ konulu Eğitim, Kıra Dağı İl Özel İdare Mesire Alanında gerçekleştirildi.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü

Düzenlenen eğitim ve etkinliğe İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Semih Canpolat, Vali Ekrem Canalp’ın eşi Dr. Ayten Canalp, Beşiri Kaymakamı Muhammed Yılmaz ve eşi, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü M.Zeki Eryarsoy, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanılma Vakfı Müdürü Beşir Arslan, Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Kemal Akkurt, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı ve KETEM personeli katıldı.

Kanser Erken Teşhis ve Tedavi Merkezi çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitim programında bir sunum yapan Genel Cerrahi Meme Onkoloji Uzmanı Op. Dr. Emir Fatih Kaya, kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserine dikkat çekti. Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu kanser türünün, erken safhada tespit edildiğinde tedavide en yüksek başarı oranına sahip olduğunu belirtti. Meme ve rahim ağzı kanseri konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının bu hastalıkla mücadelede önemine dikkat çeken Uz. Dr. Kaya, kadınların kanser tarama programlarına katılmaları ve düzenli kontrolleri yapmalarının hayat kurtardığını vurguladı.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Vali Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp ise yaptığı konuşmada; “Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde dünyadaki çalışmalara paralel olarak ülkemizde de yürütülen tarama programlarının etkisi ile daha erken evrede teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı   ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir. Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri öneriyorum.” dedi.