Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
M.Sait Temel

Sünniler mi, Şiiler mi İslam’ın temsilcisi?

    Günlüm isterdi ki İslam aleminin içinde bu tartışmalar, bu ikilik olmasa idi,  bütün İslam aleminin sorunlarını Peygamberin Şiarına göre çare bulan bir Ulama olsa idi.

   Ama Bin dört yüz sene önce başlayan bu dram bitmedi, İran’ın lideri olan  Şiiler, lideri Suudi ve yandaşları olan Suniler, hayatı birbirlerine  zehir etmişler.

   Son İsrail Filistin savaşı, bu durumu daha çok ayyuka çıkardı.

    Şii İran tarafından bakınca Suni Araplar hepsi İsrail’in yanında Filistin onlar için sorun değil, hepsi hayatlarına ve zevklerine bakarlar, bunun için İslam aleminin yükünü Orta Doğuda biz taşıyacak durumundayız.

   Suni bloka bakınca, İran özünde İslam aleminin düşmanı, ABD ve İsrail’le anlaşmalı, işi gücü Arap ülkelerinde fitneyi yaygınlaştırmak, bunun için Hz. Hüseyin başta olmak üzere Ehli Beyti kütü emelleri için kullanıyorlar.

   Bu iki görüşün doğru veya yanlış tarafları tartışılır.

   Birde gözlemlerimiz.

   İran’da bir bürokratın söylemleri, Ayetullah Humeyni düşmanlarını sayarken, Yahudi, Hristiyan, Suniler, diye sıralıyormuş.

  Şiilerin çoğu bu görüşte.

    Mısırlı Suni bir gazeteci, İnternet programın da aynen şöyle diyordu, İran Hz. Hüseyin’i kullanıyor, neden Hz, Hamza veya diğer Sahabelerin yasını tutmuyor, haberin sonunda şunu ima ediyordu, Hz, Hüseyin İslam için ne yaptı, hiçbir hizmeti yok, bin Dört Yüz senedir yaptığı hata ile İslam alemi kendine gelemedi.

   Buda bazı Suni kişilerin görüşü.

    Özünde İran hem yer altı hem de yer üstü doğal kaynaklar bakımından yana çok zengin, fakat ülkeye giren paralar, halkın refahına değil de, Silah olup, Yemende Şii hissîlere, Irakta Eşdi Şabi çetelere,  Suriye de Milislere gider, buda Arapların içinde Şii– Suni rekabetini tetikler, zaten İran Özellikle 1980 devriminden beri yaptığı budur, İçinde Şii nüfusu barındıran Arap ülkeleri bundan çok rahatsız.

    Orta Doğuda bir başka Hastalık, Şii İran olsun Suni Arap ülkeleri olsun  her Ülkenin Yasal ordusu var, ama ordularını aratmayacak silahlı örgütleri de besliyorlar, bütün bunlar devletlerin birbirlerine karşı kirli işleri için kullanıyorlar. Bugün Iraktaki Eşdi Şabi üç yüz bin kişi, hepsi Şii, İran Irak’ta tüm kirli işleri bunlara yaptırır.

   Devletler bazında işin özeti bu, Orta Doğuda halkın iradesini gören yok. 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER