Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
M.Sait Temel

Lübnan nereye?

Bir zamanlar Orta Doğuda refah düzeyi, huzuru, güvenliği en yüksek bir özgürlük mekanı idi Lübnan, gelin görün ki Şeytan kılığına girmiş insanlar bu güzelim ülkeyi ne hale soktular.

  Lübnan hem dini hem de etnik bakımında bir mozaiktir,  idari yapı adilane bir şekilde dağıtılmıştı. Cumhur başkanı Hıristiyanların.  Başbakan Suni Arapların.  Meclis başkanı Şii Araplara aitti, sistem de güzel işliyordu, Durzi Araplara da bir bakanlık verilmişti.

  İsrail Filistin savaşı Lübnan’a girince durum değişmeye başladı, gün be gün durum kötüye gitti, şu an Elektrik kısıtlı, maaşlar zor ödeniyor, üç senedir görevi dolan Cumhur Başkanı seçilemiyor, 128 Üyeli Parlamento da 62 si Şiilere ait,  Cumhur başkanı Hıristiyan olacak fakat, ABD ve İsrail’in müdahalesi ile isim üstünde anlaşılamıyor.

    1980’lerin başında Filistinlileri kovmak için Lübnan’a giren İsrail’e en sert muhalefet  Başkanlığını Nebih Berinin yaptığı Şii Emel partisinden geldi. Lübnan ordusu yetersiz olduğu için zaman içinde Hizbullah adlı silahlı bir örgüt kuruldu, önceleri Nebih Beri ile muhalefete düştülerse de İran’ın telkini ile birleştiler,  gün geçtikçe Hizbullah güçlendi isminden söz ettirdi, İsrail’e karşı büyük mücadele verdi, nihayet 2006 Yılında İsrail Lübnan’ın işgal ettiği güneyinden büyük kayıplar vererek çekilmek zorunda kaldı.

    Ne İsrail nede ABD bunu hiç unutmadılar, ta 2003 yılında Irak’ın işgali, ile bu günkü olacakların temeli atıldı. Irak, Suriye ve Libya artık devlet bakımında yaşayan ölülerdir, mısır Ekonomisi zayıf eli kolu bağlı.

   Şu an birinci hedefleri Hizbullah’ı silahlı bakımından tamamen bitirmek ve kontrol ettiği yerleri Lübnan ordusu ile doldurmak, tabi iki İsrail’e tehlikeli olmayan bir ordu, işin ilginç tarafı Başta Suudi Arabistan Arap Suni dünyası bunun arkasındadır, çünkü Hizbullah’ın yok edilmesi, İran’a büyük darbe,   sıra Yemendeki Husilere, Suriye de ki milislere ve şu An Irakta Yasal ordu ile rekabet edecek bir güçte olan Eşdi Şabi,  bütün bunlar İran’ın yansımaları, Araplar bunda son derece rahatsız.

     Şunu da unutmayalım İran ne Irak’tır nede Suriye’dir kolay lokma değil, Karadan İran’a girmeyi göze alamazlar,  fakat Teknolojiden yararlanacaklar, 5 kasım seçimlerinden sonra kıyamet kopa bilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER