Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, güvenli ve sağlıklı iş ortamları çalışanların ruh sağlığını koruyabilirken kötü çalışma koşulları, damgalanma ve ayrımcılık, çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkileyip üretkenliği düşürebildiğini söyledi.
Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Dünya çapında her yıl belirlenen temaya göre ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda çeşitli farkındalık faaliyetleri yürütüldüğünü belirten Canpolat, bu yılın Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün teması “İş Yerinde Ruh Sağlığını Öncelik Haline Getirmek” olarak belirlendiğini söyledi.
Bu tema, iş yerindeki ruh sağlığının önemini vurgulayan bir çağrı olduğunu vurgulayan Canpolat, güvenli ve sağlıklı iş ortamları çalışanların ruh sağlığını koruyabilirken, kötü çalışma koşulları, damgalanma ve ayrımcılık, çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ve üretkenliği düşürebildiğini ifade etti.
Çalışan yetişkinlerin, uyanık oldukları saatlerin büyük bir kısmını iş yerlerinde ya da çalışarak geçirdiklerini belirten Canpolat, “Bu nedenle, yetişkinlere iş yerlerinde ulaşmak ve onların ruh sağlığını korumak daha mümkündür. İş yerinde ruh sağlığını iyileştirme yönünde atılacak adımlar, geniş bir kitleye ulaşarak bireylerin refahını artırabilir.” dedi.
“BU SORUNLAR YILLIK 1 TRİLYON DOLARLIK ÜRETKENLİK KAYBINA YOL AÇIYOR”
Dünya genelinde depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları iş yerlerinde verimliliği olumsuz etkilediğine dikkat çeken Canpolat, “DSÖ’ye göre bu sorunlar yıllık 1 trilyon dolarlık üretkenlik kaybına yol açıyor. Özellikle Covid-19 pandemisi, iş yerinde ruh sağlığına yönelik desteğin gerekliliğini daha belirgin hale getirdi. Araştırmalar, iş yerinde ruh sağlığını önceliklendiren uygulamaların çalışan moralini artırdığını ve şirketler için olumlu sonuçlar doğurduğunu gösteriyor.” diye konuştu.
“İŞSİZLİK ÖZELLİKLE GENÇLER ARASINDA FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR”
Açıklamasının devamında Canpolat, şunları söyledi: “İstihdamın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisi vurgulanırken, işsizlik özellikle gençler arasında uzun vadeli fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzun çalışma saatleri, gece vardiyaları gibi olumsuz çalışma koşulları tükenmişlik ve strese neden olabilir. Bu nedenle iş yerinde ruh sağlığını koruyacak yasalar ve politikalar büyük önem taşıyor. Sonuç olarak, iş yerinde ruh sağlığının desteklenmesi sadece bireylerin değil, aynı zamanda iş yerlerinin ve toplumun genel refahına katkı sağlayacaktır.”
(Sağlık İl Müdürlüğü Basın)