Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pekmez mesaisi başladı

Batman’ın Gercüş ilçesindeki köylerde

Batman’ın Gercüş ilçesindeki köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor.

Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanında kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Asırlardır devam eden geleneksel yöntemlerle bu işlemi devam ettiren köylüler, üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde ediyor.

Üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kış aylarında tüketmek üzere kendilerine ayırıp bir kısmını da satarak geçimlerini sağladıklarını belirten köy sakinleri, bu işlemi her yıl sürdürdüklerini anlattı.

Gercüş ilçesi Konak mezrasında ikamet eden köy sakinlerinden İbrahim Gündüz, “Üzüm bahçemiz olmadığı için gidip üzüm alıyoruz. Sonra o üzümleri traktöre koyup eve getiriyoruz. Ardından üzümün suyunu çıkarıp kazanlara koyuyoruz. Pekmez haline gelene kadar 4-5 saat boyunca üzüm suyunu kaynatıyoruz. Pekmez olduktan sonra onu bidonlara aktarıyoruz. Daha sonra Batman’a götürüp bir kısmını satıyoruz bir kısmını da yemek için ayırıyoruz. Her sene bunu sürdürüyoruz.” dedi.

Pekmez yapımında eşine yardım eden Şirine Gündüz, “Pekmez, pestil, cevizli sucuk yapıyoruz. Şu anda pekmez yapıyoruz. Bu yaptığımız ürünleri satıyoruz ve bundan geçim sağlıyoruz. Her sene bunu yapıyoruz. Pekmezimiz meşhurdur. Pekmezin çok faydası var. Bahçemiz yok ancak gidip üzümleri satın alıyoruz.” diye konuştu.

Nametullah Binay