Çukurova Üniversitesi’nden Doçent Doktor Ahmet Evlice, Alzheimer hastalığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını ve bu ülkelerde yeterli altyapının bulunmadığını belirtti.
“Dünya Alzheimer Günü” kapsamında açıklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Doçent Doktor Ahmet Evlice, Alzheimer hastalığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını ifade ederek, bu ülkelerde hastalığın teşhisi ve tedavisi için yeterli altyapının olmadığını söyledi.
Her yıl eylül ayında dünya genelinde Alzheimer hastalığına farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda konuşan Doçent Doktor Ahmet Evlice, Alzheimer hastalığıyla ilgili önemli gelişmeleri paylaştı. Evlice, hastalığın durdurulması yönünde bazı çalışmaların devam ettiğini ancak henüz araştırma aşamasında olduğunu belirtti.
“Kan tahliliyle teşhis yakında yaygınlaşacak”
Evlice, Alzheimer tanısının daha önce beyin omurilik sıvısındaki bazı proteinlerin ölçümü ile yapılabildiğini, ancak son dönemde kan tahlili ile de teşhis konulmasının mümkün hale geldiğini açıkladı.
Evlice, “Kan tahliliyle Alzheimer teşhisi, kandaki belirli proteinlerin ölçülmesiyle yapılır ve yüzde 90’a varan doğruluk oranlarına sahiptir. Ancak Türkiye’de bu testlerin rutin pratikte kullanılabilir hale gelmesi için zamana ihtiyaç var.” dedi.
Ayrıca, Alzheimer riski yüksek bireyler için (65 yaş üstü, ailesinde Alzheimer hastalığı öyküsü bulunanlar ve unutkanlık yaşayanlar) bu testlerin düzenli aralıklarla yapılmasının önerildiğini belirten Evlice, bu testlerin ilerleyen yıllarda yaygın kullanımıyla Alzheimer hastalığının çok erken dönemde teşhis edilebileceğini ve böylece hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılabileceğini ifade etti. Alzheimer tedavisinde ise hâlâ zamana ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)