Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alzheimer’a karşı bilgi ve dayanışma, en güçlü silahlarımızdan biri

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniğinde görevli Uzman Dr. Eda Özsezen, 21 Eylül “Dünya Alzheimer Günü” vesilesiyle açıklamalarda bulundu.

Dr. Özsezen, Alzheimer hastalığının dünya genelinde 55 milyon insanı etkilediğini ve bu sayının 2030’a kadar 78 milyona çıkmasının beklendiğini belirtti.

“Demans’ı Tanıyın, Alzheimer’ı Tanıyın” temasıyla bu yılki etkinliklerin gerçekleştirileceğini aktaran Dr. Özsezen, hastalığın başlangıçta hafıza kaybı ve basit günlük görevlerde zorluk gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurguladı.

 

Dr. Özsezen, sigara içmemek, ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli zihinsel aktiviteler yapmanın önemini vurguladı. Dr. Özsezen, Alzheimer hastalığı ile mücadelede farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Unutmayın, Alzheimer’a karşı bilgi ve dayanışma, bu hastalıkla mücadelede en güçlü silahlarımızdan biridir.” dedi.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle yapılan etkinlikler, toplumda bu hastalığa dair farkındalık yaratma çabalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Alzheimer Nedir?

Alzheimer, beyindeki hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkan ve zamanla ilerleyen bir demans türüdür. Başlangıçta hafıza kaybı ve günlük görevlerde zorlanma gibi belirtilerle başlayan hastalık, ilerledikçe kişilik değişiklikleri ve bağımsız yaşamayı zorlaştıran ciddi semptomlara yol açabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 65 yaş üstü bireylerde Alzheimer belirtilerinin gözlemlenme oranı her 10 kişiden biri kadardır. Kadınlar, erkeklere göre bu hastalığa yakalanma riski taşımaktadır; 65 yaş ve üzerindeki kadınların yaklaşık yüzde 1,5’i Alzheimer hastasıdır.

Hastanın erken belirtileri arasında yeni bilgileri öğrenmede zorluk, unutkanlık, günlük rutinleri takipte zorlanma ve düşünce becerilerinde bozulma yer alır. İleri yaş, genetik faktörler, kafa yaralanmaları ve depresyon gibi unsurlar risk faktörleri arasında bulunur.Alzheimer hastalığına karşı alınacak önlemler, hastalığın ilerleme hızını yavaşlatabilir. Bu bağlamda sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimlerin artırılması önerilmektedir. (İLKHA)