Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu merkezle bebeklerin başka illere sevkine gerek kalmadı

Sağlık Bakanlığının ülke düzeyinde

Sağlık Bakanlığının ülke düzeyinde doğum yapılan tüm hastanelerde bebeğin doğduğu ilk anda uygulanabilen Yenidoğan İşitme Tarama Programı ilimizde de uygulanmaya başladı.

Daha önce ilimizde yeni doğan ve tarama testinden geçmeyen ve riskli olarak tespit edilen yıllık ortalama 1000 bebek ileri tanı ve tedavi için en yakın referans merkezi olan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine yönlendirilmekte idi. Verilen randevu sürecinin uzaması, bebeklerin tedavilerine geç kalınmasına ve maddi imkânsızlıklarında eşlik etmesi ile ailelerin red etmesine sebep olmakta idi.            

Batman Valiliğinin girişimleri ve ısrarlı takipleri sonucu Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi aranılan koşulları sağlamış ve Sağlık Bakanlığı tarafından referans merkezi olmaya hak kazandı.

Hastanede ulusal işitme tarama programı referans merkezinin açılmasıyla yıllık yaklaşık 1000 bebeğin başka illere sevkinin önüne geçilecek, İşitme kaybı şüphesi olan veya risk nedeniyle bu merkeze sevk edilen hastaların Kulak Burun Boğaz hekimlerince istenen ileri tetkikleri Odyologlar tarafından yapılacak.

Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya yeni başlanan klinik ABR (İşitsel Beyinsapı Davranımı)  ve klinik otoakustik emisyon olarak adlandırılan testlerle ilgili İl Sağlık Müdürü Uz.Dr.Semih Canpolat, bu testlerin hastaların doğal uykusunda yapılan elektrofizyolojik ölçümlerin yapıldığı ve  bu ölçümlerin radyasyon tehlikesi içermediği, herhangi kesi işlemi gerekmediği ve hastaya hiçbir şekilde zararı bulunmadığı belirtildi.

Yusuf Uyanık