Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
M.Sait Temel

HISEYN KENCO KASRI-II

Gelinin abisi Helbestin adlı genç kardeşleri ile beraber, bize rehberlik edecek merak ettiğim bu kasrı gezmeye başladık. Daha önce bir çok tarihi eser gezmiştim ama bu sefer başkadır çünkü bu bir ailenin evidir.

Buna rağmen kasrın ana gövdesi “sit” alanı ilan edilmiş,  zaten bu bile onu bölgedeki diğer şeyh ve ağaların köşklerinden ayrı olduğunu gösteriyor.

Meşhur olan bu tarihi kasrı görmek hep hayâlımdı, önce bir çevreye baktım dizayn edilmiş çimleri, temizliği iyi derce de. Binanın girişi sıradan bir evin girişi gibi çok ta görkemli değil, fakat içeri geçince bir başkadır. 

Duvarlar tamamen siyah taşlardan yapılmış, 7/8 m kadar yüksek, duvarları bir metreden daha kalın, iki bölümden oluşan bu Kasrın büyüğü yaklaşık on beş metre kare şeklinde,  her ne kadar bir ailenin yaşayacağı konutta olsa, Kale şeklindeki yapılmış olması, onu diğerlerinden ayırıyor.

Duvarlarda mevziler, ateşleme delikleri, gözetleme birimleri, içindeki Zindan, ibadethane, son senelere kadar Ev sahibinin dışında kimsenin bilmediği saklı odaları, taştan yapılmış kalın ağır kapılar, iç merdivenler tamamen siyah taşlardan yapılmış, yiyecekleri saklamak için güneşin görmediği saklı odalar,  su ihtiyacı için hem kasrın içinde hem de dışında Sarnıçlar, buna benzer bir çok özelliğe sahiptir “Kesra Hıseyn Kenco”

Anlattıklarına göre bu kasr 1850 li yıllardan sonra inşa edilmiş, o zamanlar özellikle Arap Aşiretlerin bitmez tükenmez talancılık saldırılarına karşı, hani bazı devletler kendilerini başka devletlerden korumak için nasıl kale inşa etmişlerse, bu Kasrın sahibi aşiretin lideri Hıseyn Kenco’da talancılardan korumak maksadı ile onların saldırılarını bertaraf etmek için inşa etmiştir. Bunun için hiçbir eksiklik bırakmamışlar.

Bu kasırda gezerken insan hep yeni yeni şeylere tanık oluyor, unutulamaz bazı şeyler bellekte kendini his ediyor, o yörenin vaz geçilmez mır kahvesi, kahve öğütme makinası, kahveyi koz ateşte pişirmek için tekerlekli cezveler, misafirlere ikram etme malzemeleri. Kasrı ısıtmak için yapılan şömineler, ben iki binadan oluşan bu kasır de üç adet mescit gördüm mihrapları ile tamamen Kürt kültürüne uygun birer ibadethane. 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER