Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Postür bozukluğu birçok sağlık sorunun habercisi mi?

Doğru duruş alışkanlıklarına sahip

Doğru duruş alışkanlıklarına sahip olmayan insanların günlük hayatlarında önemli sağlık sorunları ile karşılaşabileceğini belirten Fizyoterapist Sena Bölük, özellikle masa başı çalışan kişilerde duruş (postür) bozukluğu en çok görülen sağlık sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Oturma, kalkma, yürüme gibi fiziksel faaliyetler sırasında bel, bacaklar ve kolların dengeli bir duruş sağlayamaması durumu olan duruş  (postür) bozuklukları şikâyeti gün geçtikçe artıyor.

Günlük hayatta vücudun istemeden aldığı pozisyonlar duruşu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde duruş bozukluğunu getirerek kişilerin dış görünüşünü ve kas iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.

Duruş bozukluğu dünya genelinde görülen ve her yaş grubunu etkileyebilen bir sağlık problemidir. Konuyla ilgili Fizyoterapist Sena Bölük, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Mouse kullanma şekli, ekrana olan uzaklık, ayakların yere değmemesi ve bel boşluğu doldurabilecek sandalye olmaması postür bozukluğuna yol açıyor”

Hayatın her alanı teknolojik aletlere döküldüğü için herkeste masa başında ve laptop üzerinden birçok işlerini gerçekleştirdiğini söyleyen Bölük, “Bunlara bağlı olarak da herkese göre uyarlanmış sandalye, masa pozisyonları ve bilgisayarın ekran yüzeyi postür açısını değiştirebiliyor. Bir mouse kullanma şeklimiz, ekrana olan uzaklığımız, ayaklarımızın yere değip değmemesi, sandalyeyle olan aramızdaki mesafe, bel boşluğumuzu doldurabilecek bir sandalye olmaması, hepsi postür bozukluğumuza yol açabiliyor.” dedi.

“Esneme ve egzersiz hareketleri masa başından kalktıktan sonra tekrarlanmalıdır”

Bölük, “Özellikle bu işlerle uğraşanlar masa başına geçmeden önce esneme ve germe egzersizleri tamamlamalı, aralarda molalar vermeli ve bu aralarda da o egzersizlere devam etmelidir. Sonrasında kalktığımızda da daha hareketli bir yaşam sürdürmeye özen göstermeliyiz. Aynı zamanda bu esneme ve egzersiz hareketlerinde yine masa başından kalktıktan sonra tekrarlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Bileklere germe ve esneme egzersizleri yapılmalı”

Oturulduğu yerde bilgisayara bakma açısı göz hizasının tam karşısında olması gerektiğini belirten Bölük, “Sürekli mouse kullandığında bilek pozisyonu değiştirmeli. Bazı zamanlarda bileklere germe ve esneme egzersizleri yapmalıyız. Aynı zamanda ayak tabanları yere temas etmiş bulunmalı. Bel çukuru oluşturmamalıyız. Oraya gerekirse ince bir yastık yardımıyla bel boşluğumuzu doldurmalıyız.” diye belirtti.

“Masa başı çalışan kişilerde postür bozukluğu en çok görülen sorunlardır”

Dizlerle sandalye arasında da en az biz bir yumruk kadar mesafe olması gerektiğini ifade eden Bölük, “Kendi pozisyonumuzu hep dik duracakmış şekilde kendi nötrün omurgamızın farkında olarak işlemlerimizi bu şekilde yapmaya özen göstermeliyiz. Masa başı çalışan kişilerde postür bozukluğu en çok gördüğümüz sorunlardan biri olarak gözüküyor.” diye konuştu. (İLKHA)