Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BU COĞRAFYANIN NİMETLERİNDEN YETERİNCE FAYDALANMIYORUZ

Vali Ekrem Canalp’in girişimleriyle

Vali Ekrem Canalp’in girişimleriyle İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliğiyle İlimiz Beşiri ilçesine bağlı Asmadere köyünde 75 dekar alanda ilk defa birincil ürün olarak ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadı gerçekleştirildi.

Hasat etkinliğine katılan Vali Canalp, ilk defa yağlık ayçiçeği ekimi yapan çiftçilerle bir araya gelerek, çiftçilerden ürün ekimi hakkında bilgi aldı.

Hasat sırasında ilk defa yetiştirilen ayçiçeği ekimi hakkında açıklamalarda bulunan  Vali Canalp, 2022 yılında ilgili kurumların işbirliğiyle çok sayıda uzmanın katılımı ile Batman’da ayçiçeği ekimine ilişkin bir çalıştay düzenlediklerini belirterek, “Çalıştaydan; ‘Ayçiçeği bu bölge açısından son derece uygun olduğu ve bu bölgede ekilebilir sonucu çıktığını söyledi.

Vali Canalp; “Bu sonucun arkasından Batman’da 6 çeşit ayçiçeği tohumun iyi verim verebilir ön değerlendirmesi sonucu geçen yıl biz bu altı tohumun ekimini yaptık. Altı tonumun hepsi de iyi sonuç verdi. Ama iki çeşit tohum en iyi verimi verdi. Dolayısı ile biz bu sene bu iki tohumun ekimini yaptık.  Geçen yıl çok az bir alanda ekim yaptığımız ayçiçeğini bu sene birincil ve ikincil ürün olarak 1680 dekarda ekimini yaptık. Herkes bugün burada bu sonucu gördükten sonra inşallah önümüzdeki yıllarda hem ilk ürün olarak hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimini yapacağız. Ben her zaman yapmış olduğum çağrıyı buradan tekrarlamak istiyorum. Batman’ın değerli çiftçileri sadece tek ürün almaktan vazgeçiniz. İçinde yaşamış olduğumuz bu coğrafya bereketli bir coğrafyadır. En az iki ürünü rahatlıkla kaldıracak bir coğrafyadır. Ve bu coğrafyanın nimetlerinden maalesef yeterince faydalanmıyoruz. Faydalanmalıyız, eğer siz tek ürün aldığınız zaman toplam geliriniz yüz lira ise ikinci ürün aldığınız zaman bu kazanç yüz elli liraya kadar çıkıyor. Örnek veriyorum, Çukurova üç ürünün rahatlıkla alındığı bir coğrafyadır. Bizim coğrafyamız tek ürünün alındığı coğrafya değildir. Ne yapacağız, yapacağımız şey basit hububat ürünleri ile beraber arpayla buğdayla beraber ayçiçeği ekeceğiz. Önce arpayı ve buğdayı ekeceğiz, hasat edeceğiz, sonra arkasından ikincil ürün olarak ayçiçeği ekeceğiz. İkinci ürün ayçiçeği ektiğimizden üç ay sonra da hasadını yapacağız.”dedi.

Programa; Beşiri Kaymakamı, Muhammed Yılmaz, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Nametullah Binay