Hükümetin mevcut ekonomi politikasındaki uygulamaların yatırımları, üretimi engellediğini, ekonomideki eşit ve adil dağılımın önüne geçtiğini belirten Ekonomist Mehmet Cevat Kerem, ivedilikle güven veren ve istikrarlı yeni bir ekonomi modeline geçilmesi gerektiğini söyledi.
Dünyada ekonominin bir bilim dalı olarak değerlendirildiğini belirten Kerem, ekonomik kuralları da bilimin gerektirdiği şartlara göre uygulamak gerektiğini ifade etti.
Bir ülkede belirsizlik olduğu sürece ekonominin asla gelişmeyeceğini vurgulayan Kerem, “Çünkü insanlar kendini riske atmaz. Bunun için öncelikle belirsizliğin ortadan kaldırılması lazım. Bu da nasıl kalkar? Birincisi ekonomik anlamda ve genel hukuki anlamda bir de demokrasi ve hukuk sisteminin tesis edilmesi lazım. İkincisi ekonomi kurallarına, ekonomi bilimine göre ve uygun bir şekilde hareket edilmesi lazım. Üçüncüsü ise ekonomi birimleri işin ehli olan insanlar tarafından yönetilmesi gerekir.” dedi.
“FAİZ EKONOMİK DURGUNLUĞU GETİRİYOR”
Günlük alınan kararlarla ekonominin düzelmeyeceğini belirten Kerem, “Ekonomideki belirsizlik, yatırımcının hangi derecede risk alacağını ve nasıl yapması gerektiğini ön görememesine neden oluyor. Faiz oranlarının yüksek olması ekonomik durgunluğu beraberinde getiriyor. Böyle olunca yatırımcı risk almak istemeyince üretim olmuyor. Üretim olsa dahi vatandaş parasını harcama taraftarı olmuyor. Yapılacak olan yeni ekonomik uygulamalarda eşit ve adil, yani gelirine göre bir paylaşım olmalıdır. Çünkü şu anki sistemde zenginden de fakirden de aynı oranda vergiler alınmaktadır. Türkiye’de verilen vergilerin çoğunluğu tüketim üzerinden alınıyor. Dolayısıyla bunların önüne geçmek lazım.” diye konuştu.
“İSTİKRARLI BİR EKONOMİ SİTEMİNE GEÇİLMELİDİR”
Ayrıca hükümetin yap, işlet, devret modelinden de bir an evvel kurtulması gerektiğine dikkat çeken Kerem, şöyle devam etti:”Şirketlere 30-40 yıllık taahhütler veriliyor ve bunların hepsi döviz bazlı olduğu için bütçeye büyük bir yük getiriyor. Özellikle yüksek faiz başta inşaat sektörünü durduruyor. Tabi inşaat sektörü kendisiyle birlikte neredeyse 90 sektörü etkiliyor. Faiz oranları yüksek olduğunda ev ve araç alımları da olmuyor. Bundan dolayı istikrarlı bir ekonomi sitemine geçilmesi lazım.” (İLKHA)