Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklama yapan ÖĞ-DER Genel Başkanı Numan Gökmen, meslek kanunundaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirtti.
Meclisin gündeminde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Numan Gökmen, meslek kanununun eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini açıkladı.
Gökmen, “Öğretmenler, bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir meslek kanunu beklerken, Öğretmenlik Meslek Kanunu, akademi merkezli bir kanun olmuş. Eskilerin ‘Efradını cami, ağyarini mani’ tabiriyle öğretmenlik mesleğine girişten emekliliğe ve emeklilik sonrasını da kapsayacak şekilde özlük haklarını düzenleyen bir yasaya ihtiyaç vardır. Bakanlığımızın Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarma gayretini olumlu buluyoruz ancak mevcut kanundaki eksikliklerin de bir an evvel giderilmesini diliyoruz.” şeklinde belirtti.
Taslakta özel öğretim kurumlarındaki öğretmenlerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığına dikkat çeken Gökmen, devamında şunları aktardı:
“Bu öğretmenlerin haklarının yasal güvence altına alınması gerekmektedir. Taslakta ücretli öğretmenlerin durumlarıyla ilgili düzenlemeler yer almamaktadır. Devletin 20 gün çalıştırdığı öğretmene 14 gün sigorta yapması, öğretmenler için ciddi bir mağduriyete neden olmaktadır. Ücretli öğretmenlere diğer sosyal haklar da verilmelidir. Sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen alımında mülakatın kaldırılması gerekmektedir. Bu durum, öğretmenlerin atanmasında adalet ve şeffaflığı sağlayacaktır.”
Son olarak Gökmen, “Öğretmenlerimiz ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için ek ders ücretlerinin artırılması gerekmektedir. Ek ders ücretleri, maaşıyla beraber emeklilik işlemlerine yansıtılmalıdır. Zorunlu hizmet bölgelerde görev yapan öğretmenlere zorunlu hizmet tazminatı ödenerek, bu bölgelerdeki mağduriyetler azaltılmalı ve bölgede görev yapmak cazip hale getirilmelidir. Aile yardımı, çocuk yardımı ile uzmanlık ve başöğretmenlik ücreti ve benzeri ödemelerin emeklilikten sonra da devam ettirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Kanunda müfettişlerin görev ve yetkileri belirlenmeli, müfettiş alımlarında okul idareciliği, uzmanlık ve benzeri tecrübelere öncelik verilmelidir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)