Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mahsum Cihangir

DOĞRU YANLIŞ

Doğru olsun veya yanlış olsun, bakılmaksızın, genele hitap ederek benimsenmişkurallar, yaşam şekilleri, anlayışlar, kültürel unsurlar, düşünme biçimleri, inançlar ve yaşam alanlarının bilinen normları “Normal” dir. “Anormal” ise doğru olduğuna, faydalı olmasına aldırmadan benimsenmeyen, toplum bireylerince kabul edilme sınırlarını aşmayan eylemler, davranışlar, uygulamalar, değerler ve inançları kapsar.

Kısaca normal, başkaları gibi olmak, başkaları gibi davranmaktır. Çoğunluk ne diyorsa, nasıl yaşıyor ve inanıyorsa ya da düşünüyorsa öyle olmaya çalışmak ve olanı olduğu gibi kabullenmektir.

Normal kavramı karşımıza iki şekilde çıkıyor. Genel tanımı ile herkese uyma, herkesin yaptığını yapma, herkes gibi davranma şeklinde çoğunluğa göre eylem tarzı belirleme önceliklidir. Bu normal şekli, birey-toplum ilişkisi ve yaşam alanlarında topluluk bilincinin insana yüklediği beklentiler zincirinin önümüzdeki karşılığıdır. Örneğin, eğitim görmek için okula gitmek, yemek saatlerinde gıda alma, akşam eve dönmek, gibi…

Diğer normal tür de kişinin yaratılışı itibariyle kendi kabul ettiği biçimde yaşamaya veya var olanı kabullenmeye yönelten ilkelerdir. Örneğin sahip olunan inanç gereği ilahi olana bağlanma, ibadet etme, ahlaki ilkeleri erdemli kabul ederek iyilikte bulunma gibi…

Anormal olan ise toplumsal benimsenme ve kabul edilmiş olma sınırlarını aşan ve bireysel veya grup bilinciyle hareket etmeyi sağlayan eylemledir. Kişinin okul çatısı altına girmek istememesi, et ürünü yerine bitkisel gıdalara yönelmesi, spor adına havalarda uçmaya veya deniz altında vahşi canlılarla görüntü almaya, kurallar ve normlar dışında özgürlük anlayışı ile ailevi ve kültürel değerleri yok sayma gibi davranış ve düşünce şekilleri uyumsuzluğun örnek gösterildiği hareket tarzlarıdır.

Normal ve anormal kavramlarının dini alanla da ilişkisi var. Çoğunluğun benimsediği inanç sistemi dışında sergilenen ibadet şekilleri ve düşünce tarzları toplum tarafından yargılanan sonuçları karşımıza çıkarmakta. Doğruluk veya yanlış olan kişiden kişiye değiştiğinden dolayı, herkesin kabul ettiği şey yanlış değer taşısa da normal olandır. Taziye kültüründe yemek ve içecek âdetinin çoğunluk tarafından kabul edilmesi, durumun normal veya doğru olduğunu mu gösteriyor?

Günümüz dünyasının ana karakteri olan para hırsının tatmin edilmesi amacıyla yapılan, hedef alınan eylemler veya davranışların normal kabul edilmesi mi doğru?

İnsanları siyasi alanlarda kullanmak, çıkarlar için sistemi yolsuzluğa alet etmek, üretim adına mal ve hizmetlerden çalma, dini ve ırksal özellikleri alet ederek ayrımcılık yaratmak toplumsal yaşam içerisinde herkes tarafından kabul edilmiş ve benimseme seviyesine inmiş ve normal görüntüsü kazanmış kötülükler değil mi?

Kadını cinsel obje hailine düşüren, şiddet ve istismarı hayatın olağan bir eylemi gören, para kazanmanın sınırını insanları sömürmeye kadar indirgeyen uygulamaların normal kabul edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Herkesin sessiz kalması veya aynı şeyi yapması mı normal standartlarda?

Bize normal gelen şeyler çok…

Kötü tarafı da olumsuz yönde artış olması…

Yani normal kabul edilen şeylerin olumsuz ve kötü nitelikte olmaları garip gelmiyor. Teknolojik oyuncaklar ve toplumsal değer kayıpları ile artışa geçen kötü ve zararlı olan her şey toplumsal yapıda hayatın olağan uygulamaları haline dönüştü, Sanal ortamın şiddet, istismar, cinsel suç, yıkıcılık, beyin yıkayan avuntuları ile yalnızlaşan ve kendi başına özgürlüğünü ilan eden çocuklar ve gençlerin hali normal kabul ediliyor. Buna katılan büyüklerin de olumsuz örnek davranışlarının sorgulanmayan yönleri sayının artmasına yol açıyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER