Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ertan Şimşek

Kötü Liderlik

Kötü liderlik hakkında bilginiz var mı? Erhan Şimşek olarak sizlere basit ve sade haliyle anlatayım. En basit haliyle liderlik, diğer insanları takip etmeleri için etkilemektir. Etkili liderlik, kendisini takip edenlerin başarılı olmasını sağlar. Yön belirler, vizyon oluşturur ve koşulların gerektirdiği şekilde uyum sağlar. Liderlik, bir ekip veya organizasyona “kazanmak” için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini, gidilecek yönü ve yapılması gerekenleri çizer. Dinamik ve ilham verici bir roldür.

Eğer lider gerçekten bir lider ise ve liderlik vasıflarını taşıyorsa, çalıştığı ekip moral olarak oldukça yüksek, motivasyonu tam ve kaliteli işler başarır.  Peki ya kötü bir lidere sahip olan ekip? Tecrübelerimden ve deneyimlerinden yola çıkarak gelin buna hep birlikte bakalım.

Kötü Liderlik Nedir?

Etrafta oldukça etkili liderler olmasına rağmen, çok fazla sayıda kötü liderin olduğu da bilinen bir gerçek. Kötü bir lider, ekibin başına geçtiğinde genellikle ekip üyeleri için üzücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Düşük moral, stres, tükenmişlik ve çatışma, azalan üretkenlik, personel devri ve mutsuz müşteriler, kötü liderliğin zincirleme etkilerinden sadece görünen kısımlarıdır. Kötü liderlik, bireysel düzeyde olduğu kadar kuruluş genelinde de zararlı olmaktadır.

Kötü liderlik sarmaşık gibidir. Hem bireylerin kendisini hem de kuruluşları çevreler. Tam da noktada profesyonel yardım alınması kurtarıcı bir role sahiptir. Kötü liderliğin zararlarından kurtulmak için Vizyoner danışmanlık her zaman yanınızda.

Kötü Liderlik Nitelikleri Nelerdir?

Peki, kötü bir lideri nasıl anlarsınız? İşte potansiyel kötü liderlik tarzlarının on işareti.

Saygısız Tutum

Saygısız tutum, kötü liderlikte görülen en yaygın davranıştır. Ekibinde bulunan bireylere saygı duymayan bir lider, alt konumunda yer alan insanları önemsemez. Bunun yanı sıra astlarına karşı sesini yükseltir ve ekibin önünde diğer insanları azarlayabilir.

Zayıf İletişim Becerileri

Etkili iletişim iyi bir liderin olmazsa olmaz özelliklerinden biridir. Fakat kötü liderlerde en sık görülen davranışlardan bir diğeri de zayıf iletişim becerileridir. Ekibiyle sağlıklı iletişim kuramayan liderler, ekibin dağılmasına, verimliliği düşmesine ve bireylerde tükenmişliğe yol açmaktadır. Zayıf iletişimi doğuran bir diğer etken de kibirdir.

Kibir

Bir liderdeki kibir, ekibinde bulunanların herhangi bir kararla ilgili fikirlerini dinlemeye isteksiz olma, eleştirel geri bildirimlerde öfkelenme, sadece kendi fikrinin en iyi olduğunu ileri sürme olarak ortaya çıkabilmektedir. Kibirli olan lider, karşısındakilerle doğru iletişim kuramaz ve her zaman ben haklıyım inancıyla işine devam eder. Kibir, liderin ekibin fikrine değer vermediğini gösterdiği için ekip içindeki güveni yıkarak, ekibin dağılmasına sebebiyet verebilmektedir.

Kötü Liderlik ve Ego

Yaygın olarak gözlenen bir diğer kötü liderlik özelliği egodur. Çok fazla egosu olan lider, yaptığı yanlışları ve hataları fark etmez. Ekibinde bulunan kişilerin fikirlerini dinlemeye isteksizdir ve bu fikirleri önemsemez.

Duygusal Zeka ve Öz Farkındalık Eksikliği

Duygusal zeka, bir ekibi yöneten lider için oldukça önemlidir. Bu özellik, kendinizdeki ve başkalarındaki duyguların farkına vardığınız ve bunları uygun şekilde yönetmek için harekete geçtiğiniz bir beceri olarak tanımlanabilmektedir. Duygusal zeka eksikliği, kötü liderlik özelliklerinden biridir. Çünkü ekipteki bireylerin endişelerini görmezden gelme, öfke patlamaları gibi davranışlara neden olabilmektedir.

Öz farkındalık, duygusal zekanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bir lider, başkalarından sorumlu olarak güçlü yanlarını ortaya çıkarma yeteneğine sahip olmalıdır. Kötü bir lider öz farkındalığı eksik olduğu için ekip üyelerindeki farkındalıkları da bulup, ortaya çıkaramamaktadır.

Ekibi Suçlamak

Yanlış giden herhangi bir olayda ekibi suçlamak kötü liderliğin bir diğer işaretidir. Çünkü kötü lider bunu genellikle kendi hatalarını örtmek için kullanır. Kriz zamanlarında, ekipte suçlayacak birini aramak uygun değildir. İyi bir lider, suçlayacak birini aramayı ve egoyu bir kenara bırakarak ekibini korumak ve sorunu çözmek için yapılması gerekeni yapmalıdır.

Kötü bir lideri yukarıda açıklanan bazı kötü liderlik özelliklerinden anlayabilirsiniz. Kötü bir lider ile çalışmak streslidir. Bundan dolayı fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat ettiğinizden emin olun. Sağlıklı beslenmek, bol bol temiz hava almak ve egzersiz yapmak stresi ve endişeyi azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kötü liderlerin nitelikleri bazen çalışanlar tarafından veya lider tarafından fark edilemez. Çoğu zaman başka bir gözün değerlendirmesine ihtiyaç duyulur. Vizyoner danışmanlık sizi gözlemler, değerlendirir ve sorunun reçetesini yazar ve bu reçetenin olumlu sonuçlarını sizlere sunar.Reçeteniz hazır, sizleri bekliyor.

Odak anahtar kelime: kötü liderlik

Kısa isim: kotu-liderlik

Meta açıklaması:Kötü liderlik, ekipte düşük moral, stres, tükenmişlik ve çatışma, azalan üretkenlik etkilerinden bazılarıdır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER