Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cengiz Haşimoğlu

ÖZLEM DUYMAK (2)

 

Haberin ve yerel basının kalbinin attığı Nizamettin Abinin sahibi olduğu Batman Gazetesi ile Çağdaş ve Posta Gazetelerinin yaptığı haberler tüm ilimizin bilgi deposuydu. Çıkarılan 8-10 sayfalık el gazetelerinden herkes Batman ile ilgili haberleri izlemekten zevk duyardı.

Gündüz ve gece seanslarıyla sinema kültürünü devam ettiren Mehtap Sinemasının izlettirdiği filmlere olan talep özlem duyguları doğuran nedenler oluyor. Sonradan kötü filmlere yönelik gösterimler olsa da Mehtap Sinemasının ortamı gençlerin uğrak yeri durumundaydı.

Bir Tekel Caddesi vardı ki (Gülistan Sokağı) esnafların ve toptancıların merkezi olarak ticaretin kalbi görevini görürdü. Minibüs hattının kullanıldığı cadde olması dışında kullanılan anayol olarak insanların ulaşım yükünü de taşırdı. Sabahın 7’ sinde açılan işyerleri ve dükkânların esnafı sabah siftahının bereketini erken kalkmakta bulurdu.

Bir de şehrin modern yüzü vardı; Gelen misafirlerin götürüldüğü, gezilerin yapıldığı, havuzuna ve sinemasına gidildiği, 8 bin çalışanı ile büyük bir istihdamın yaratıldığı, yeşillik ve temiz ortamı ile yazların vaz geçilmez ortamı olan Türkiye Petrolleri Tesisleri (halk tabiriyle SİTE)…

Havuz ve sinema etkinliklerinin yanında mesire alanı olarak halkın yoğun bir şekilde kullandığı tesislere girmek güvenlik sebebiyle kolay olmadığından, büyük-küçük herkes gidebilme konusunda yoğun çabalar harcardı.

Bakmayın günümüzde şehrin Kuzey tarafının son 20 yıl içerisinde gelişim gösterdiğine. Asıl hayat Güney tarafında bulunan merkezlerde yaşanırdı. Tabla Başında, Tren Garında, Bankalar Caddesinde, 1. ve 2. Caddede, Ulu Camii etrafında, Midyat Garajında, Japon Pasajı ile Avrupa Pasajının etrafında dönen bir yaşam alanı vardı.

Mahalle Düğünleri vardı. Sokaklarda yapılan ve 3 gün süren düğünler. Yardımlaşmanın ve dayanışma kültürünün yüksek olduğu sosyal ilişkiler ağı vardı özlemi duyulan. Esentepe’ nin şehir merkezine uzak olduğu, Atatürk Parkının birkaç ağaçtan meydana geldiği günlerde şehrin Güney cephesi hayatın sınırsızca yaşandığı 100-150 bin insandan oluşan bir bütünlüğe sahipti.

Bir de soğuk havasını 1987 sonrası hissettirmeye başlayan, 90 sonrası şehri içine kapanmaya zorlayan bir zaman dilimi ortaya çıktı. Karanlık ve soğuk yılların insanların önüne koyduğu yasaklı günler. Ölümün sokaklarda rahatça dolaştığı, insanların 16.00 sonrası evine mahkûm olduğu o korkulu zamanların hatırlanmak istenmeyen çirkin yüzü.

90’ lı yılların özlem duyulmayan ve hatırlanmak istenmeyen olaylar örgüsünün bilinçaltına itilen korkuları…

Yaşanması gereken güzellikler gibi hayatımızın değişik dönemlerinde karşımıza çıkan kötü anları da içimize sindirmek zor olsa da aslında geçmişte özlemi duyulan dönemlerdir hayata tutunmamızı sağlayan.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER