Kavuşma isteği duymak, birini veya bir yeri görme ihtiyacı duyarak duygularla ve beklentilerle hasret giderme hislerine kapılmaktır.
Özlem kişiye, zamana, ortama, sevilen ya da ihtiyacı duyulan herhangi bir şeye bağlanma duygusunu yaşama isteğidir. Nedeni de sevmek, ilgi duymak, bağlanmak, duygusal hisler taşımak olabilir.
En ağır basanı da geçmişe duyulan özlemdir.
Çünkü geçmişte bağlılık duyulan ve samimiyet doğuran anlara ve şahıslara karşı her zaman bir özlem hissedilir. Yaşanan zamanlar, paylaşılan anlar, yapılan ortak faaliyetler, sevgi ve saygı duyulan karakterlerle yaşam alanlarını kullanmak gibi huzur ve mutluluk kaynaklı özlem duyulan birliktelikler vardır.
Yaşayan bilir…
80’ liyıllar ile 90’ lı yılların başlarında Batmanın kültürel değerlerini, 1990 yılı itibariyle Şehir olmanın yeni kimliğiyle sahip olduğu kent kültürünü, nüfusun az olduğu dönemlerin birbirini tanıyan şahsiyetlerinin aralarındaki bağlılık ve samimiyetin verdiği geleneksel havayı yaşamanın unutulmaz mutluluğunu bilir.
Geçmişte kent kültürümüzün merkezi halk arasında ki ifadesiyle Atatürk Heykelinin bulunduğu alandı. Belediye binası, TPAO, Gök Taksi arasında olan ve Demiryollarının yanı başında bulunan alan, ilimizin merkezi konumunda hem alış-veriş hem de sosyal etkinlikler itibariyle önemli bir sahneydi.
1990’ da İl olana kadar Cuma günleri Askeri Bando ekibinin Belediyenin önünden başlayarak, eskiden Otobüs Durağı olarak da kullanılan alandaki Atatürk Büstünün önüne bando çalarak yaptığı töreni ve halkın hayranlıkla izlemesini unutmak mümkün mü?
Büstün önünde ev taşıma, inşaat işçiliği yapma, gündelik iş gücü ihtiyacını giderme görevini yapanHamalları ile Ayaklı kaçak sigara satıcılarını rahatsız etse de bando ekibinin takibini yapan sayısız insan vardı. Hala yenilenen büstün önünde iş bekleyen Hamallar olmasına rağmen sonraları kaçak sigara satarak geçimini sağlayan ve polise yakalanmamak için köşe-bucak gözlem yağan genç çocukların satış heyecanını görmek lazımdı.
Meydanın vaz geçilmez mekânları olarak çıkardıkları değişik yemek çeşitleriyle hala damaklardaki tatlarını unutturmayan Altınşiş Lokantası ile Kazım Ustanın her gün sabah, öğle ve akşam geç saatlere kadar dolup taşan masalarındaki zevk geri gelir mi bilinmez!
Ama o kalite ve hizmetin yanında fabrika gibi çalışan yoğunluğa rağmen tatlarından hiçbir şey kaybetmemeleri unutulacak gibi değil.
Şehrin kalbinin attığı alanda bulunan ve hala Şube olarak hizmet veren Ziraat, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası adres belirleme konusunda ana noktalardı. Şehrin pasta ve tatlı merkezi olarak önceden var olan ve sonradan kapanan Beyrut Pastanesinin, Örnek Pastanesinin yanı sıra tatlıcılık alanında Batmanlıların ağız tadına tat katan, hala iki Şube ile hizmetini sürdüren Yavuzlar Pastanesinin ürünlerini unutmak zor.
Yöresel Halk Oyunları Ustası Selahattin Ustanın meşhur Örnek Pastanesinin önünde Batmana tanıttığı ve kendi alın teri ile yoğurduğu, ikindi vakti ile birlikte hazırladığı Çiğ Köfteyi yiyenlerin özlemi tarifsiz.
Günümüzde ismi fazla dile gelmese de ve hala değişik ürünlerin satış merkezi olan Japon Pasajına ne demeli? Sadece ilimizin değil, Batmana gelen yerli ve yabancı tüm insanların alış-veriş mekânı olan pasajda satılmayan mal yok gibiydi.
YORUMLAR