Tıbbi bitkilerin şifalarından faydalanmak için raf ömürlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun bütün bitkiler için geçerli olduğunu, aksi halde yararlı olan etken maddelerinde önemli kayıplar olabileceğini belirtiyor.
Bitki çayları doğal şifa kaynağı olduğundan her geçen gün daha çok tercih edilmektedir. Henüz kimyasal ilaç varlığı çok kısıtlıyken tüketilen ıhlamur, nane, kuşburnu gibi içecekler hayatımızın hiçbir döneminde yok olmayarak doğal şifa kaynağı olmaya devam etmektedirler.
Bitki çayları kilo vermeye, soğuk algınlığa, ciltteki tahrişlere ve daha birçok şeye direkt olarak etki etmektedir. Bu özellikleri sayesinde bitki çayı hemen hemen herkes tarafından tercih edilmektedir.
Piyasada kış çayı olarak sunulan çok sayıda karışımın olduğunu ancak içindeki bitkilerin etikette belirtilenden farklı olabildiğine vurgu yapan Diyetisyen İlknur Dikici, kimi bitkilerin ise ilaçların etkisini değiştirebildiği uyarasında bulunarak, bitki çayları tüketiminde kişileri dikkatli olmaya davet etti.
“Bitki çayları yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir”
Bitkinin yaprak, çiçek ve meyve kısımları genellikle demlediğini belirten, Dikici, “Kabuk ve kök kısımları kaynatılarak sunuma hazırlanır. Bireylerin herhangi bir hastalığı emzikli durumu, hamilelik ve ilaç kullanımı söz konusu ise mutlaka doktor ve beslenme uzmanlarına başvurması gerekir.” diye belirtti.
“Bitki çayları saklanırken nelere dikkat edilmeli”
Bitki çaylarının şifalarından faydalanması için raf ömürleri önemli bir nokta olduğunu söyleyen Dikici, “Rutubet ışıklı ortam ve kokulu ortamlardan uzak tutulması gerekir. Genellikle kuru sıcaklık olmayan karanlık ortamlardan ve siyah opak kaplardan saklanmak gerekiyor.” diye konuştu.