İlgi çok arttı…
Seçim çalışmalarında Belediye Başkanlığına adaylık başvurusu kadar Muhtarlık adaylığı için de başvuru yapılmaya başlandı. İnsanlar muhtar olabilmek için ciddi manada seçim çalışmaları sergileme ve seçilme amacıyla önemli vaatlerde bulunmaya devam ediyor.
Garip bir durum değil. Muhtar olma adaylığı hiç ilginç değil. İlginç olan öne sürülen vaatler ve seçmenin önüne sürülen projelerin varlığı!
Yani muhtar adaylarının vaat ettiği şeyler gerçekleşecek olsa Batmanın önünü kimse alamaz. Gelişim ve değişimin yanı sıra toplumsal huzur ve sosyal bütünleşme had safhada gerçekleşecek gibi.
Bu manada adayların kendini biraz frenlemesi lazım…
Öne sürülen ve vaat edilenler öyle kolay kolay seçmenin süzgecinden geçmeden oya dönüşmüyor. Seçmenin iradesinin oya dönüşmesi için biraz gerekçi gündemlerle ön plana çıkmak ve söylemlerde bulunmak gerekiyor.
Diğer bir konu, muhtar olacakların mahalle veya bölgelerinde Belediye teşkilatıyla kuracakları bağlarla her türlü altyapı ve üstyapı sorununa çözüm üretecek girişimlerde bulunması.
Muhtarlık görevi sadece isim olarak bir mekânda oturarak bazı imzalar atmak sorumluluğuyla kısıtlı değildir. Mahalle ve köyün temsilcisi göreviyle düzeni sağlama adına devletin gözü/kulağı konumundadır. Devlet köyde ya da mahallenin her noktasında kimin neye ihtiyacı olduğunu veya o bölgede neyin eksik olduğunu tam manasıyla tespit edemeyebilir.
İhtiyaçlar ve eksiklikler konusunda devletin ya da Valiliğin alandaki ismi olarak yönetim mekanizmasına destek sunan en alt yönetim birimi durumundadır.
Genel manada muhtarların fazla sorumluluğu olmadığı ve iş yükünün az olduğu düşünülse de aslında durum hiçte öyle değil. Muhtarlık görevinin yerine getirilme derdi olursa çok fazla yük altına girileceği kesin.
Muhtar bir bakıma İl Valisi gibi resmi bürokrasinin, Belediye Başkanı gibi altyapı ve üstyapı işleri itibariyle hizmet organlarının temsilcisidir. Yerine göre emniyet yerine göre askeriye işlerinin ve hizmetlerinin takipçisi olma adayıdır.
Çünkü köy ortamında ve mahallelerde muhtarlık statüsü yol ve su gibi ihtiyaçların yapılması konusunda yerel yönetimlerle irtibat kurma sorumluluğuna sahiptir. Bunların yapım işleri kadar bakım/onarım ve tamiratı konusunda da takipçilik yapmalıdır.
Köy ve mahallenin gelişiminde ön ayak olarak hizmet ve tedarik kanallarını kullanma becerisini göstermelidir. Mahalle ve köy halkının resmi makamlarla ilişkilerinde ve halkın yönlendirilmesinde her türlü ara buluculuğu gerçekleştirmek görevleri arasındadır.
YORUMLAR