Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sabahattin Hamidi

İSLAMIN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI (2)

 

O açıdan dır ki değerli okurlar, mizanda güzel ahlaktan daha kıymetli bir şey yoktur.

— Ebu’d-Derdâ r.a den gelen rivayette efendimiz a.s şöyle buyuruyor:

«Mizanda, güzel ahlaktan daha ağır (gelecek) hiç bir şey yoktur.» diye buyurmaktadır. 270

Kıymetli Okurlar, Hepimiz iman ediyoruz ki kıyamet gününde, amellerin tartılması haktır ve mutlak vuku bulacaktır. Herkes dünyada ettiklerini eksiksiz olarak Ahirette Adalet terazisinde bulacaktır. Buna İnanmak farzdır. Çünkü Cenab-ı Hak: Enbiya 47 de şöyle buyurmaktadır:

” Hesap Gününde, adalet terazilerini kuracağız ve hiç kimseye en ufak bir haksızlık yapılmayacak. Öyle ki, yapılan her iyilik veya kötülük incir çekirdeği kadar küçük bile olsa, onu dahî hesaba katacağız. “

“Hesap görmek için, Biz elbette yeteriz. İşte bunun için, kitap ve elçi göndererek insanlığı her devirde uyarmışızdır:.» Ve yine yüce Allah başka bir ayeti Kerimede şöyle buyuruyor:

” O gün tartı haktır. Dünyada yapılmış olan bütün iyilik ve kötülükler dosdoğru bir şekilde ölçülecek ve ilâhî adalet tam anlamıyla gerçekleşecektir. O gün kimin iman ve iyilik tartıları ağır gelirse, işte onlar ebedî saadet ve kurtuluşa erenlerdir.”

“Kimin de tartıları hafif gelirse, onlar da Kur’an’dan yüz çevirerek ayetlerimize haksızlık etmelerinden dolayı kendilerine yazık etmiş olanlardır!. (A’raf 8)diye buyuruyor yüce mevlamız. Biz Müminlerin inancı budur.

Dinî hükümleri ve emirleri fertler olarak İhlâsla benimsenip uygularsak ve hayatlarımızda yaşantı haline getirirsek, İslâmi bir ahlâkı tesis etmiş ve sahibi olmuş oluruz. Böylede olunca ve böyle tarz bir yaşantı uygulandığında kişi hem nefsinde ve hem de cemiyeti içerisinde en İyi ve örnek bir Müslüman olmuş olur. içi ve dışı ile, madde ve manâsı ile en iyi bir şekilde Peygamber’e uyan olmuş olur. Böyle ahlâkı üstün ve güzel olanın, kıyamet günü amellerinin ağır basacağı aşikârdır. Kurtuluşa erenler de bunlardır. Dinîn ulvî gayesi de bu güzel ahlâkı, fertlere ve cemiyetlere yaşatmak ve onların hem dünya, hem de âhiret saadetlerini temin etmektir.

İşte o açıdan bizler için o gün kurulacak terazide en ağır gelecek olan güzel ahlak olacaktır. Ve güzel ahlak, toplum içerisinde seçkin insanların sahip oldukları bir özellik olduğunu beyan ediyor efendimiz a.s.

Abdullah îbni Amr (r.a) şöyle buyuruyor:

Peygamber sav çirkin söz ve harekette bulunmazdı ve çirkinlik göstermezdi. Peygamberimiz sav Şöyle buyuruyor:«Sizin en seçkinleriniz, ahlâk bakımından en güzel olanlarınızdır.” buyurmaktadır. Seçkin olabilmenin, değerli olabilmenin yegane kıstası ve ölçüsü,güzel ahlaklı olmaktan geçmektedir.Ne kadar güzel ahlak,o kadar sevgi,itibar ve değer demektir.

Ve kişi bu özelliğinden ötürü O yüce Peygamberin sevgisini ve o gün kendisine en yakın olma şerefini de bu sayede elde edecektir. Amr İbni Şuayb r.a’den, Efendimiz a.s: «Bana en sevgili olanınızı Ve kıyamet günü oturma bakımından bana en yakın olanınızı size haber vereyim?»(Hazır bulunan) topluluk sükût etti. Peygamber sav iki veya üç defa bu sözü tekrarladı. Topluluk: «Evet (haber ver), ey Allah’ın Resulü» dediler.Hazreti Peygamber sav: “Ahlâk bakımından en güzelinizdir.”.buyurdu.

Evet yüce peygamberimize en sevimli olanlar ve o gün ona en yakın olacaklar, ahlak bakımından en güzel olanlar olacaktır.Ve sahip oldukları o güzel ahlakla,geceyi ibadetle geçirenlerin derecelerine ulaşacaklardır. Ebû Hüreyre den gelen rivayette efendimiz as şöyle buyurmuştur: « İnsan, güzel ahlâkı ile, geceyi ibadetle geçirenin derecesine ulaşır” diye buyurmaktadır.

Birde değerli okurlar,güzel bir ahlakın sahibi olmak kişiyi, Cennete en çok sokan özelliklerdendir.— Ebû Hureyre r.a’den gelen rivayette:— Peygamber (s.a.v) buyurdu ki: “— Cehenneme sokan şeyin en çoğu nedir» Ashab;— Allah ve O’nun Resulü bilir, dediler. Peygamber s.a.v: «— iki boşluktur: Bunlardan biri ağızdır, diğeri de zina uzvudur. Cennet’e sokan şeyin de en çoğu nedir? Bu da Allah’tan korkmak, takva sahibi olmak ve güzel ahlâktır. (En çok cennete vesile olan bu iki haslettir).» diye buyurmaktadır. Kişiyi cennete en çabuk taşıyacak özelliklerdendir güzel ahlak. Müslümanların çoğu Allah’ın haramlarından uzak durmalarından ve güzel ahlak sahibi olmalarından ötürü cennete gireceklerdir. Takva sahibi; Allah’ın emirlerini yerine getiren, yasaklarından korunup kaçınan,uzak duran,hassas davranan, Allah tan korkan kimsedir. Güzel ahlâk da bu takvanın meyvesidir, bir neticesidir. Bu iki haslet Allah katında en makbul ve en yüksek hasletlerdir. İşte Müslümanların çoğu bu iki haslet yüzünden cennete gireceklerdir.O yüzden Allah katında oldukça değerli ve önemli görülmektedir.

Şimdi gelecek rivayette, güzel ahlakla alakalı Ebud Derda’nın sabah oluncaya kadar yapmış olduğu duası var.Allah kendisinden razı olsun.Sabaha kadar ne duasını yapmış,aktaralım inş..

— Ümmü’d-Derdâ (Ra) ‘dan rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir:

«— Bir gece (kocam) Ebu’d-Derdâ r.a kalktı namaz kılıyordu. Sonra ağlamaya başladı ve sabah

oluncaya dek şöyle diyordu:

— Allah’ım! Benim yaratılışımı güzel yaptın, ahlâkımı da güzel yap.

(Ben, kocam) Ebu’d-Derdâ’ya dedim ki, geceden beri senin duan yalnız güzel ahlâk için oldu? (Bana) cevaben :

— Ey Ümmü’d-Derda! Müslüman kul, ahlâkını güzelleştirirse, bu güzel ahlâkı onu Cennet’e koyar. Ahlâkı kötü olursa, bu kötü ahlâkı onu Cehennem’e koyar, Müslüman kul da, uyku halinde iken bağışlanır (mağfiret olunur), dedi.

Bunun üzerine ben de dedim ki:

— Ey Ebu’d-Derdâ! Kul uykuda iken nasıl bağışlanır? O şöyle dedi:

Onun kardeşi gece kalkar, teheccüd ibadetinde bulunur; Azız ve Celîl olan Allah’a duâ eder, Allah da duasını kendisi için kabul eder. (Uykuda Olan) kardeşine de duâ eder de, Allah, duâ ettiği şeyi, kardeşi için kabul eder. (Böylece uykudaki kardeşi bağışlanmış olur.)» diye buyurmaktadır.

Evet kıymetli okurlar; Güzel ahlak Allah katında oldukça önemli ve değerli bir yer teşkil etmektedir. Allah dostlarını Allah’a dost yapan,onları önder ve rehber yapan özellikte güzel bir ahlak sahibi olmalarındandı.Biz inananların ve Müslümanlarında günahlarının bağışlanması, Allah ve insanlar nezdinde değerli ve itibarlı olabilmemiz güzel ahlakla mümkün olabilir.

Ve efendimiz as’mın güzel ahlak sahibi olmaya dair dualarında sıkça yaptığı ve bizlerinde yapması için tavsiye ettiği duayı okuyup sohbetimizi bitirelim inş.

— Abdullah ibni Amr ra, Efendimiz as’ın şu duayı çok okuduğunu söylüyor

«— Ey Allah’ım! Senden sıhhat, iffet, emanet, güzel ahlâk ve kadere rıza isterim.» diye dua ederdi Efendimiz as.

Mevlam cümlemizi bu hasletlere sahip olanlardan eylesin.Güzel bir ahlakın sahibi olanlardan kılsın.Ve bu ahlak sayesinde cennete girmeye hak kazananlardan eylesin. AMİN

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER