Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2023’te 13 bin 334 kişi Hafızlık İcazetnamesi aldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “2023 yılında Başkanlığımızca gerçekleştirilen Hafızlık Tespit Sınavlarında 13 bin 334 kişi Hafızlık İcazetnamesi almaya hak kazanmıştır. Yıllara göre bu şimdiye kadar ulaştığımız en yüksek noktadır.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen Hafızlık Çalıştayına katıldı.

Diyanet Akademisi Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Başkan Erbaş, çalıştayda hafızlık eğitiminin standartları, işleyişi ve hedefleri çerçevesinde kapsamlı istişare ve müzakerelerin yapılacağını söyledi.

“Kur’an’ın mesajları, bütün insanlık için umut ışığı ve kurtuluş muştusudur”

Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’in insanlık için eşsiz bir hayat rehberi olduğunu belirterek, “İnsanlığa varoluş gayesini öğreten, onu en doğru yola ileten bir hidayet kılavuzudur. Kur’an’ın çağları aşan mesajları, bütün insanlık için umut ışığı ve kurtuluş muştusudur.” dedi.

“Kur’an-ı Kerim, Allah’ın inayetiyle kıyamete kadar da geçerliliğini muhafaza edecektir”

Başkan Erbaş, İslam’ın en temel gayesinin, erdemli birey, faziletli toplum, huzurlu bir dünya inşa etmek olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“İslam’ın temel kaynağı olan Kur’an’ın insanları cehaletin, küfrün ve zulmün karanlıklarından ilmin, imanın ve irfanın aydınlığına çıkarmak için gönderilmiş bir Kitap olduğunu hepimiz biliyoruz. Kur’an’ın bütün hükümleri, bu ilahi maksadın gerçekleşmesine matuftur. Onun her bir ayeti, bizlere, hayatın hem dünyevi hem de uhrevi boyutunu teminat altına alabilmenin yollarını göstermektedir. Kur’an-ı Kerim, aynı zamanda Allah’ın himayesinde bulunan bir Kitaptır. Nüzulünden bu yana 15 asır geçmesine rağmen canlılığını hiç kaybetmemiş ve herhangi bir değişikliğe uğramadan bugünlere gelmiştir. Allah’ın inayetiyle kıyamete kadar da geçerliliğini muhafaza edecektir.”

Kur’an-ı Kerim’i korumanın ve nesilden nesile aktarmanın müminler için bir iman görevi olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, bu görevi ifa edebilmenin yolunun, bu ilahi fermanın değerini bilmek, lafzına sahip çıkmak, mesajına kulak vermek, ahkamını hakkıyla yaşamak ve yaşatmaktan geçtiğine işaret etti.

“Hafızlık müessesesi, yeryüzünde başka hiç bir kitaba nasip olmamış muazzam bir uygulamadır”

Başkan Erbaş, Müslümanların 14 asır boyunca Kur’an-ı Kerim’in okunması, ezberlenmesi ve zihinlerde korunarak nesillere aktarılması hususunda da büyük bir gayret gösterdiklerine dikkati çekerek, “Nitekim sahabe döneminde başlayan ve günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam eden hafızlık müessesesi, yeryüzünde başka hiç bir kitaba nasip olmamış muazzam bir uygulamadır. Allah’ın kelamına saygı ve tazimin bir gereği olarak hafızlık eğitimi, İslam dünyasının her yerinde büyük bir hassasiyetle asırlardan beri devam edegelmektedir.” diye konuştu.

“1975 yılından bu zamana kadar 204 bin 281 hafızımıza icazetlerini verdik”

Hafızlara verilen icazetname sayısına ilişkin de bilgi aktaran Başkan Erbaş, “2023 yılında Başkanlığımızca gerçekleştirilen Hafızlık Tespit Sınavlarında 13 bin 334 kişi Hafızlık İcazetnamesi almaya hak kazanmıştır. Yıllara göre bu şimdiye kadar ulaştığımız en yüksek noktadır. 1975 yılından bugüne bu icazetnameyi sınava girerek almaya hak kazanan hafız sayımız 204 bin 281 olmuştur. Biz bununla bahtiyar oluyoruz, inşallah sayıları daha da artar.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an ile tarihe yön veren bir milletin ve medeniyetin mensuplarıyız”

Başkan Erbaş, tarihte Kur’an’ın kadrini, kıymetini bilen toplumların daima yüceldiğini ve nice güzelliklere mazhar olduğunu belirterek, “Tarih boyunca Kur’an-ı Kerim’in hayat ve huzur veren ilkelerine karşı tavır alan, onu yok sayan topluluklar da Kur’an’ın rahmet ilkelerinden uzak kalmanın nasipsizliğini yaşamışlardır. Hamdolsun, bizler, Kur’an ile yükselen ve ondan aldığı ihamla tarihe yön veren bir milletin ve medeniyetin mensuplarıyız.” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımızı Kur’an’ın hıfzıyla beraber ahlakıyla da donatmalıyız”

Hafızlık eğitiminin yanı sıra Kur’an’ın bir hayat rehberi, hidayet kılavuzu oluşunu çocukların zihin ve gönül dünyalarına nakşedilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Onun hayat veren ilkelerini, mesajını en doğru şekilde anlamalarını sağlamalıyız. Çocuklarımızın hayatlarını Kur’an’ın değerleriyle bütünleştirmeli, duygu, düşünce ve davranışlarını Kur’an’la güzelleştirmeliyiz. Ezberledikleri Kur’an’ı bir ömür muhafaza edebilmenin imkanlarını sunmalı, hafızlıklarını hayata dönüştürmelerinin yollarını göstermeliyiz. Kısacası çocuklarımızı Kur’an’ın hıfzıyla beraber ahlakıyla da donatmalıyız. İnanıyorum ki hafızlarımızı bu bilinçle yetiştirdiğimizde Kur’an, hem onlara hem de bizlere dünyada izzet, itibar ve kudret kazandıracak, ahirette de bizi bahtiyar olanlardan kılacaktır.”

Başkan Erbaş, 3 gün devam edecek Hafızlık Çalıştayının önemine işaret ederek, çalıştaydan hafızlık müesseselerinin, uygulamaların ve projelerin daha iyi bir noktaya ulaşması hususunda değerli fikirlerin çıkacağını belirtti.

Çalıştaya, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, bazı il müftüleri, Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey yöneticileri, akademisyenler, okul müdürleri ve uzman öğretmenler katıldı.