Sigaranın sadece zararlarından bahsetmek yetmiyor. Hiç cazip ve hoş tarafları yok mu? Verdiği keyif, rahatlama gibi özellikleri, insanlarda çekici taraflar olmakla birlikte vurduğu hayati darbelerin yıkım hali daha ağır basmakta.
Sigaranın yarattığı fiziki bağımlılığın yanında sebep olduğu psikolojik bağımlılık özelliği nedeniyle sigarayı bırakma iradesi daha zayıf alanlar doğurmakta.
İnsanlar açısından sığınma yuvası olarak hayatın stres ve sorunlarından uzaklaşıp, avuntu yaratan sigara için bağımlılık, beynin karar vermesiyle başlamakta. Özentinin yarattığı etki ve içenleri görmenin getirdiği dumanlı ortamlar, pasif içicilik yardımıyla insanda ilk denemelerin ortaya çıkmasında etkili olur. Özellikle küçük yaşlarda ve çocuklarda meydana gelen model alma rolü sigaranın kullanımının artmasında ve düşük yaşlara kadar inmesinde ana nedenler durumunda.
Sigaranın insana verdiği keyif ve avuntunun itici gücüyle her gün daha fazla sayıda artan ve zamanla daha güçlü bağımlılığa yol açan etkisiyle, kişi gözündeki değeri artış göstermekte. Psikolojik bağımlılık sigaranın bırakılması durumunda mutsuz olunacağı ve onsuz yaşanamayacağı hissini uyandırsa da bu durumun göreceli olduğu, aslında olayın beyinde karar vermeyle biteceğini görmek lazım.
Ülkemizde sigara yasağına yönelik yasal dayanaklar oluşturulmasına son yıllarda hız verildi. Sigara tüketiminin önlenmesi amacıyla kapalı mekânlarda ve iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında, her türlü sosyal tesiste ve kamu alanı kabul edilen ortamlarda kullanımı önlemeye yönelik sınırlar genişletilmeye çalışılmakta. Bireye yönelik, işyeri ve kurumlara yönelik cezalar kesilmeye devam ediliyor.
Tabi resmi kanallar tarafında uygulanan yaptırımların insan sağlığı açısından sağlam temellere oturması için çok sayıda ceza kesilmesinin etkisi bir yere kadar geçerli.
Önemli olan insanların istekleri dâhilinde sigaraya set çekecek eylemlere yönelmeleridir.
Sigara bırakma terapilerinin uygulanması, değişik spreyler, Akupunktur tedavisi, Nikotin bandı ve haplar yardımıyla sigarayı bırakmayı tetikleyen değişik yöntemler kullanılsa da tüm unsurlar sadece bırakma eylemini canlı tutmaya yarayan yollar.
İradeli davranmak ve karar vermekte dirayetli olmanın faydası daha fazla. Karar vermek, beyinde nasıl bağımlılık doğurduysa, kurtulmanın da mümkün olduğunu zihinde sorgulamak da en büyük aşamadır.
Sigaranın toplumsal etki alanı da yüksek…
Bireysel zararlarının (kötü koku, hastalıklar, ağız sağlığından sindirim sistemine ve sinir sistemine kadar verdiği tahribatlar) yanında, sosyal çevreye verdiği rahatsızlıklar ve pasif içicilikten dolayı yaydığı hastalıklar nedeniyle, günümüz dünyasının isteyerek ölüme yol açan ana unsuru durumunda.
Daha rahat bir yaşam, para kaybını önleme, temiz kalma, çocuklara kötü örnek olmama, bedeni hastalıkların adayı yapmama adına sağlıklı bir hayat için kötüden kaçmak gerekiyor.
YORUMLAR