Esirgeyen ve bağışlayan yüce Allah’ın adıyla:
Değerli Okurlar;
Gittikçe aşinası olunan, toplumu fesada götüren ve insanlığı yok edici bir özellik taşıyan içkilerin sakıncalarından söz ediyorduk. Gerçek anlamda ben Müslümanım iddiasında bulunan birinin tevessül etmeyeceği bir haramdır. Müslümanın bundan şiddetle uzak durması gerekmektedir. İçmemeli, tevessül etmemeli, ortamından da uzak durulmalıdır.
Çünkü içki her şerrin başıdır. Efendimiz as: “Şaraptan (ve diğer içkilerden) sakının, çünkü o her şerrin (kötülüğün) anahtarıdır” buyurmaktadır.
Evet her şerrin ve kötülüğün açıcısıdır içki. Efendimiz as “İçki kötülükleri doğurur…” 26 buyurmaktadır. Bir diğer rivayette “Şaraptan (ve diğer içkilerden) sakının. Ağacın dallarını doğurduğu gibi bunlar da kötülükleri doğurur”. diye buyurmaktadır.
Ağacın dallarını çoğaltıp, fazlalaştırıp meydana getirdiği gibi içkilerde insan için kötülükleri ve pislikleri doğurup meydana getirir. Ebu Derda R.A anlatıyor. Resulullah sav bana: “Bedenin parça parça, delik deşik edilse de hiçbir şeyi Allah’a şirk (ortak) koşmamamı, farz namazları kasten terk etmememi, çünkü kasıtlı olarak namazı terk eden kimsenin dinden çıkacağını, içki içmememi, çünkü içkinin her türlü kötülüğün anahtarı olduğunu”. Söyledi.
Uygulama olarak tüm kötülüklerin anahtarıdır. Asla yapılmayacak denilen kötülüklerin müsebbibidir içki. Bir insan içki içtikten sonra kendisi için her türlü kötülüğü yapması mübahlaşır, yapılabilir bir hal alır. Vallahi yapmayız diye direndiğimiz ve kendimizi muhafaza etmeye çalıştığımız her şeyi sarhoşken yapabiliriz. Kişi bunu idrak etmeden de yapmak zorunda kalır.
Hz Ebubekir, Hz Ömer ve bazı sahabiler bir aradayken günahların en büyüğünden söz ediyorlardı. Abdullah b amr Resulullah sav’min şöyle buyurduğunu söyledi: “Yahudi hükümdarlarından biri, bir adamı tutarak, içki içmek, adam öldürmek, zina yapmak, domuz eti yemek gibi hususlardan birini seçmesini, yoksa kendisini öldüreceğini söyledi. Adam içkiyi seçti. O şarabı içkiyi içtikten sonra hükümdarın dediklerinin hepsini yaptı. (Yani adamı öldürdü, zina yaptı ve domuz etini yedi, içkiden dolayı hepsini işledi) Resulullah sav yine şöyle buyurdu: “İçki içen kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz. Sarhoş olarak ölürse ona cennet haram kılınır. Kırk gece içinde ölürse, cahiliyet ölümü ile ölmüştür”. diye buyurdu. İçki içeni bu kadar vahim neticeler bekliyor. Her kötülüğün anasıdır içki. Efendimiz as “Kötülüklerin anasından (içkiden) sakının ve devamla, Vallahi iman ve şarap bir arada olamaz. Biri diğerini mutlaka uzaklaştırır.” buyurmaktadır.
Aynı bedende içki ve iman bir arada duramazlar. Biri varsa mutlaka diğerini kendinden uzaklaştırır. O bedende İman varsa içki yoktur. İman zayıfsa ve yoksa içki vardır demektir.
Evet Kıymetli Okurlar işte içki böyle bir illettir. İbn Abbas ra anlatıyor. Şarap haram kılınınca Resulullah sav’min ashabı bunu duyurmak için birbirlerine giderek, “İçki haram kılındı ve Allah’a ortak koşmaya denk tutuldu (Onu içen sanki şirk koşmuş gibi oldu) diye birbirlerine bildirdiler.” diye buyurdu. 31
O kadar sakıncalı ve insanlar için tehlikeli bir duruma haiz ki bu içki illeti, Efendimiz as “(Benim söylemediğim sözü söyleyerek) bana bile bile yalan isnat eden (yakıştıran) ateşten bir yatak veya cehennemden bir ev edinsin. Şarabı (ve diğer içkileri) içen kıyamet günü susuzluktan (ağzı dili) kurumuş olarak gelir. Sizi uyarıyorum. Sarhoş eden her şey içkidir. Ve bütün içkiler haramdır. O halde sarhoş eden her şeyden sakının.” “Bunu içene Allah cehennemin kaynar suyundan içirir”. diye buyuruyor efendimiz as.
Ve de efendimiz as, sarhoş eden her şeyin haram olduğunu söylediği gibi birde bunu içenlerin ahiret gününde, Tinetül Hebal den içirileceklerini beyan ediyor. Tinetül Hebal nedir diye sorduklarında, Efendimiz sav: “Cehennemliklerin teri veya onlardan akan irindir”. diye buyurdu.
Bu dünyada Allah’ın haram ettiği içkiyse eğer içecekleri, öteki dünyada da içecekleri bu olacaktır. Melekler içki içenden uzak dururlar. Ve yüce Allah “şu üç sınıf insanın namazlarını kabul etmez ve hiçbir iyilikleri de yerini bulmaz” diye buyurmaktadır. Kimlerdir bunlar. 1. Kaçan köle (kötü huyundan dolayı) efendisine dönüp ona bağlanıncaya. 2. Kocası kendisinden razı oluncaya ve 3. Sarhoş ayılıncaya kadar (içki içmeyi bırakıncaya kadar) Allah, bunların namazlarını kabul etmez ve onlardan hiçbir iyilik de yerini bulmaz” 37. diye buyurmaktadır.
İçilen içkiden az bile içilirse ne olur, Tadına bakmak için biraz içilirse ne olur, misafirlerimle veya ayda yılda bir içiyorum ne olacak gibi insanı felakete sürükleyecek bir sonun içerisine girmemeye dikkat etmeliyiz. Çünkü efendimiz as: “Şaraptan birkaç damla içenin nafile olsun, farz olsun üç gün, bir bardak içenin ise kırk sabah namazını Allah kabul etmez. İçki tiryakisine, muhakkak Allah Hebal suyundan içirir” 41. diye buyuruyor efendimiz sav. İçilen şeyin miktarca çok veya az olması fark etmiyor. Kişinin uğrayacağı bela ve musibetlerden alıkoymuyor. Sarhoş eden her şey içkidir ve her içkide azıda çoğu da haramdır.
Mevlam uzak duranlardan eylesin. İçenlerden, içilen yerlerden ve içmesinden sakınanlardan kılsın. AMİN
..DEVAMI BİR SONRA Kİ YAZIDA
YORUMLAR