Değerli okurlarım, psikopat kelimesini çok duyduk çok okuduk. Zaman zaman SherlockHolmes gibi eserlerden bazen de bak bu adam psikopat cümlelerini insanların ağzından. Dilimizde derdest olan bu sözcüğü biraz daha detaylandırmakta fayda var.
‘’The Mask of Sanity’’ adlı kitap, psikopatları şöyle resmetmiştir. Psikopat zekidir. Duygu yoksunudur. Utanması yoktur. Anti sosyal kişilik özelliklerini taşırlar.
Neden mi? Çünkü kişiye doğrudan zarar verme var ve verdikleri zarardan hiçbir şekilde vicdan azabını çekmezler. Çoğu insani duygulardan yoksundurlar. Psikopatlar, sosyopatlara nazaran daha tehlikelidirler.
Psikopatların sosyal algıları hissizleşir ve empati kuramazlar. James Blair’e göre psikopatinin temel nedeni sinirsel bozukluklardır. Yani amigdala ile hipokampüs bozuklukları vardır. Bu yüzden duyguları anlama, hatırlama, empati kurma vs becerileri yoktur ya da kullanılmıyordur. Joe Newman ise James Blair’inamigdala ve hipokaampüs düşüncesi yerine, ‘’ Stroop Etkisi’’ deneyinde; psikopatların strese girmediğini ve başkalarının da strese girdiğini anlamadıklarını ifade etmiştir. Karim ve arkadaşları dayaptıkları deneyin sonucunda; insanın ahlaki kararlarını veren sorumlu beyin bölgesinin-anteriorpreforontal korteks- TMS uygulandığında psikopatın yalan söyleme becerisi artıyor. Yani vicdani kararlar veren beyin bölgesi devre dışı kalıyor. Daha önceki deneyler ve araştırmalardan biliyoruz ki psikopat kişilerin anteriorprefrontalkorteklerinde diğer bölgelere nazaran daha az miktarda gri madde bulunmakta.
Peki kim bu psikopatlar diyeceksiniz bu bilgilerden sonra. Türkiye’de gerçekten psikopatlar var mı? Bakalım ünlenen psikopatları siz de duymuş muydunuz? Tornavidalı Katil, Ankara Yamyamı, Artvin Canavarı, İnsan Avcısı, Çivici Katil…
Bunlar Türkiye’de ses getiren seri katiller. Dikkatinizi çekmek istediğim asıl husus ise bu kişilerin seri katil olmadan önceki hayat hikayeleri. Hepsinin hikayesinde birbirine benzeyen yaşam ve büyüme koşulları gözünüze çarpacaktır. Düşük sosyoekonomik durum, ailesindeki anormallikler, sevilmeme, reddedilme ve bulunduğu toplumda ötekileştirmeyle beraber dışlanılmışlık hissi… İşte bütün bu saydıklarım önemli etkenlerdir ve bir araya gelip psikopati zihniyetli bireyleri oluştururlar. Demem o ki bu koşullar ve etkenler herkes için iyileştirilir ise bu kişilerin ortaya çıkmasını yahut oluşumunu ya engelleyebilirsek?
YORUMLAR