Covid-19 salgınıyla beraber Batman'daki kamu hastaneleri hizmet vermekte yetersiz kalınca, kentteki kamu hastanelerinin yükünü özel hastaneler çekmek zorunda kaldı.

Batman'da eksikliğini her geçen gün daha çok hissettiğimiz kamu sağlık yatırımlarının durgunluğu vatandaşı özel hastanelere zorunlu bıraktı. 

Covid-19 hastaları Devlet Hastanesinde yer olmadığı için özel hastanelere gitmesi hem vatandaşı hem de özel hastaneleri zor durumda bıraktı.

KAT KAPATILIYOR

Özel Hastanelere giden Covid-19 hastası için kat kapatılıp personel ve doktor görevlendiriliyor. Bu hastanelerde yatan Covid-19 hasta sayısı bir de olsa 10'da olsa personel ve yatak sayısı değişmediği için maddi yük artıyor. Özel Hastanelerin yükünü hafifletmek için kentteki kamu sağlık yatırımlarının acilen bitirilmesi gerekiyor.

KADIN DOĞUM NEDEN AÇILMIYOR

70 kişilik yoğun bakım ünitesine sahip olan ve yıllardır yapımı devam eden Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bitirilmiş olsaydı, Özel Hastanelere giden Covid-19 hastaları burada tedavi edilebilirdi. 140 Milyon TL’ye mal olan ve yapımı devam eden hastanenin ne zaman açılacağı merak konusu oldu.

SÖYLEM ÇOK İCRAAT YOK

500 yataklı yeni bir hastane yapılacağını söylenmesine rağmen üzerinden yıllar geçti. Yeni hastanenin henüz temeli atılmadı. Pandemi döneminde en çok ihtiyaç duyulan sağlık yatırımları için geç kaldığını ifade edildi. Salgın döneminde bu hastanenin yerinde sahra hastanesi kurulabileceğini ifade vatandaşlar; "Söylem çok icraat yok. Batman sağlık anlamında çökmüş durumda. Hastalarımızı çevre illere götürmek zorunda kalıyoruz. Kamunun yapması gereken hizmeti Özel hastanelere yüklemişler. Bu süreçte herkes sağlığına dikkat etsin. Hastanelere düşerseniz. Ölmeden mezara girersiniz” dediler.

PANDEMİ HASTANELERİ NE OLDU?

Covid-19 salgını nedeniyle bazı özel hastanelerin Bakanlık tarafından Pandemi hastanesi ilan edilmesinden sonra hastalar bu hastanelerde ücretsiz tedavi ediliyordu. Sessiz sedasız bir şekilde bu hastaneler içinde yer alan özel hastanelerin pandemi hastanesinden çıkarılması vatandaşla ile özel hastaneleri karşı karşıya getirdi. Yaklaşık 4 ay önce özel hastanelerde ücretsiz tedavi imkânı sağlanmasına rağmen bu süreçte ücret ödemenin zorluğunu çektiklerini ifade eden Covid-19 hastalığına yakalanan vatandaşlar, “Kamu hastanelerinin yetersiz kaldığını bu süreçte gördük. Covid-19 hastalığını hafif atlatan hastaların bir kısmı yurtlarda, bir kısmı ise evde bu süreci tamamladı. Hastalığı ağır atlatan ve imkanı olmayan vatandaşlar ise kamu hastaneleri yetersiz kalınca özel hastaneleri tercih etmek zorunda kaldı.” ifadelerini kullandılar.